Водопад „Боров камък” и „Вратца-та”

Автор: Красимира Дечева

За водопад  „Боров Камък“ узнах случайно. Порових из нета и първото, което открих  за него бе, че е най-високият в България.  Впоследствие се оказа, че най-високият е „Скакля“ над Враца. „Скакля“ е името на още един водопад – до гара Бов. Стори ми се интересно и възможно да се видят и трите в един ден.

Една неделна сутринт потеглихме към Враца. Минахме през града и се отправихме към с. Згориград – на 4 км. от  града.  Изключително живописно и сгушено между внушителни скали селце.

1.jpg

2.jpg

До там се стига през „Вратцата“ – естествена „двукрила врата“ – кръстница на гр. Враца.

3.jpg

Представлява тясно и скалисто ждрело и е единствения вход към тази част на Балкана. Минахме през селото и оставихме колата в началото на екопътека „Згориград“. Там бе малко страшничко – пейзажа е почти лунен – историята разказва как точно в деня на труда през 1966г. хвостохранилището на мина Плакалница над селото се отприщва и тежък поток от 450000 куб. метра утаечна маса  се изсипва  в долината. За 40 години природата все още не е успяла да възстанови поразиите нанесени й за един ден. Малко след това пътеката влиза в гората, където следва реката.  Минава се по мостчета, стълби и (почти) отвесни наклони.

4.jpg

 5.jpg

Остави отговор

Вашият имейл няма да бъде публикуван