Китайски пътепис или „Не убивай комар с меч“

Автор: Наталия Бояджиева

И още: “ Как можем да знаем какво е смъртта, когато не знаем още какво е животът“. И „Който не напредва всеки ден, всеки ден изостава“. Това са някои от прочутите афоризми на Конфуций, записани от учениците му години след неговата смърт.

Династията Хан (206 – 220 г. след Христа) го е издигнала до статус на божество, а родният му град Цюфу е станал място за поклонение, което навремето е съперничело на Мека. Още приживе е признат за „Учител на десет хиляди поколения“.

Потегляме към Цюфу, провинция Шандун, през август – един месец преди тържествата във връзка с 2560 -та годишнина от рождението на великия мислител. Само след месец тук ще се съберат над десет хиляди души – учени, негови последователи и хора, които твърдят, че са наследници на философа (над два милиона претенденти – най-голямото родословно дърво в света!). Честването на годишнината съвпада с възраждането на религиозните вярвания – будизма, даоизма и конфуцианството в Китай през последните 25 години. Конфуцианството, произлязло от неговите учения, е повлияло на живота и мисленето на хората в Китай, Япония, Корея и Виетнам за цели хилядолетия.

dsc00671.jpg

Цюфу е малък град, запазил старинната китайска атмосфера от хиляди години. Велорикши и големи файтони превозват купищата туристи до основните забележителности – Комплекса от храмове, построени в чест на Конфуций и гробницата, в която почива той, неговите синове и внуци. Лекият дъждец не разколебава тълпите от почитатели.

Наемаме си екскурзовод и се вливаме в потока.

– Здравейте, моята фамилия е Кон и аз съм потомък на Конфуций – представи се младият мъж.

Погледнахме го учудени – дали не се шегува… Не, беше сериозен. От него научихме, че последният потомък на философа, признат  за такъв от правителството, е напуснал страната през 1948 г. и е заминал за Тайван. На неговите наследници вече е отказано такова официално признание.

dsc01231.jpg

dsc01267.jpg

Докато минаваме през поредицата храмове, строени преди повече от две хиляди години в памет на една от най-влиятелните личности в китайската и световната история и религия, Кон ни пренася в древността: „ На деветнайсет години Конфуций се оженил за момиче на име Чи Чуан, което родило първото му дете – сина му Кон Ли. Конфуций работил като пастир, чиновник и счетоводител. Когато бил на 23, майка му починала и той влязъл в тригодишен официален траур. Издигнал се до поста министър на правосъдието на 53 годишна възраст. След двугодишна служба Конфуций напуснал поста поради несъгласие с политиката на княза.

Остави отговор

Вашият имейл няма да бъде публикуван