Китайски пътепис или „Не убивай комар с меч“

Потеглил на дълги пътувания из страната и на 68 годишна възраст се върнал у дома. Прекарал последните години от живота си в обучение на ученици и предаване на старите мъдрости чрез пет книги, наречени „Петте класики“.

Поразен от загубата на сина си и на любимия си ученик, мислителят починал на 72 годишна възраст.“

dsc01455.jpg

Докато слушаме, разглеждаме всевъзможните сувенири в дворовете на храмовете, минаваме и през ателиета, където художници рисуват и продават калиграфски надписи с йероглифи и цветя върху коприна. Цените са твърде разнообразни и явно зависят от вдъхновението на твореца, но подлежат на обсъждане…

                                                           ІІ

На едно място Кон ни показва прекрасна каменна скулптура на митичен дракон – смесица между девет вида животни – и каменна колона с надпис зад него. По колоната личат удари с остър предмет, нанесени от дейците на културната революция през 60 -те години. Мао е наредил да се унищожават всички старини, свързани с „буржоазния философ“ – за щастие, не са успели докрай…

dsc01311.jpg

Дъждът е спрял и слънцето отново огрява екзотичните храмове с извити покриви, на ръба на които са накацали деветте превъплъщения на дракона. За разлика от Западния дракон, Китайският не е многоглав, а едноглав и е много почитано същество, към което се отправят молби, както към справедлив и честен управник. Поради това той се превръща в символ на властта и бива поставян върху облеклото на императорското семейство и благородниците.

dsc01406.jpg

Тялото на дракона е съставено от части на девет животни: тяло на змия, рога на елен, очи на заек, глава на прасе, кон или камила, уши на крава, корем на жаба, люспи на шаран, нокти на ястреб и лапи на тигър. Драконът в китайската митология е символ на щастие и късмет, на прогресивния дух на китаеца и на китайския етнос.

dsc00677.jpg

На излизане от храмовия комплекс очакваме да прескочим в съвременния свят, но такъв няма. Улиците, къщите, рикшите – всичко говори за древност. Цюфу е най-китайският от всички китайски градове.

Остави отговор

Вашият имейл няма да бъде публикуван