Кралската астрономическа обсерватория Гринуич – Лондон

Автор: Иван Иванов

Преди няколко дни* бе отбелязана 125 годишнината от приемането на международното споразумение, меридианът, преминаващ през Кралската обсерватория Гринуич – Лондон да се счита за „Нулев“ меридиан при отчитане на географските дължини и същевременно да се приеме като универсално световно време местното време на този меридиан. Ако някой чуе, че се казва „Точно време по Гринуич“, това означава „Колко е часът точно в момента на „нулевия“ меридиан“. По този повод искам да ви предложа кратка разходка из Парка Гринуич в Лондон, където се намира тази обсерватория.

Да отидеш в Лондон и да не посетиш Гринуич Парк с Кралската обсерватория е все едно да отидеш в Рим и да не видиш Папата.

Ако сте ходили в Лондон може би сте ходили и в Гринуич, но ако не сте, ще ви разкажа за този красив парк.

До Гринуич парк може да стигнете по много начини – с метрото, с двуетажните червени автобуси, които са един от символите на Лондон, или с корабче. Тук не включвам начините да стигнете до там със собствено превозно средство. Но за мен най-екзотично е пътуването до там с корабче. Така сторихме и ние. След като разгледахме един от шедьоврите на Лондон – Тауъра, от пристана там се качихме на корабчето и тръгнахме на изток по реката Темза.

Лондон - Крепостта Тауър

Лондон – Крепостта Тауър

Пред нас е Тауър Бридж, още един от многото символи на Лондон.

Тауър Бридж

Тауър Бридж

Продължаваме по реката и след около 20 минути сме пред така наречения „Кучешки остров“, където днес се намира „Новото Лондонско Сити“.

Искам да подчертая това, защото много хора не знаят, че истинското „London City“, не е това за което споменах. В новото сити се намират седалищата на големите международни компании и банки с високите небостъргачи. Докато London City е територия в града с особен статут. Това е нещо като „град в града“, автономна територия със собствено управление. Има си губернатор, който не е подвластен нито на кмета на Лондон, нито дори на кралицата. Но това е друга тема.

London City

London City

Слизаме на пристана Greenwich Pier и се отправяме към главния вход на Парка.
Минаваме покрай Морския музей на Лондон и паметника на Уилям IV.

Морския музей на Лондон и паметника на Уилям IV

Морския музей на Лондон и паметника на Уилям IV

Ето я на върха на малък хълм е прочутата „Кралска астрономическа обсерватория“.  На една от кулите на така наречената „Къща на Фламстед“ се намира червена топка. Тя сега е спусната ниско, но всеки ден точно в 12.00 часа топката се вдига за една минута нагоре по пилона, оповестявайки „Световното пладне“.

Кралската астрономическа обсерватория

Кралската астрономическа обсерватория

Преди да влезем в двора на обсерваторията пред нас се открива красива панорама от Парка, където в дъното се вижда Морския музей и още няколко интересни сгради, а в далечината се извисяват високите небостъргачи на Новото Лондонско сити.

Лондонското сити

Лондонското сити

image013

Вдясно пък се виждат четирите комина на Лондонската ТЕЦ, а зад комините се белее куполът на спортната зала „Милениум“ с жълтите пилони.

Остави отговор

Вашият имейл няма да бъде публикуван