Лещен, Горно Дряново, Ковачевица

Автор: Красимира Дечева

Много обичам да казвам, че България навсякъде е  красива, но  в Родопите е впечатляваща. Всеки път когато ги посещавам, се сещам как не успявам да намеря по-точно описание. Впечатляваща с красота, с пъстрота, с  гостоприемство. Навсякъде.

Село Горно Дряново се намира между Лещен и Ковачевица. Както повечето родопски селца е разположено по междуселския път и поглеждайки в едната страна виждаш  къщи извисени над теб, а на  другата – покривите, зад които се дивиш на  лъкатушестия се път, по който си стигнал до тук.

Отклонението е  вдясно по пътя за Гоце Делчев, през Огняново. На следващото село посоката е вляво и нагоре. Минава се през тамошния „Факултет”.

Следващата спирка е с. Лещен. Тук интересна е къщата изцяло направена от глина (но с безжичен интернет вътре), както и „Кръчмата с чановете”. Тук над всяка маса виси дървена дръжка, която трябва да се дръпне и с помощта на чан уведомява кръчмаря, че клиентът е гладен/жаден. Пали се свещичка в църквата, след което отново по пътя нагоре се стига Горно Дряново.

Първото ми впечатление беше „спокойствие”. После видях хората – усмихнати и  ведри. С неподправен и ненатрапчив интерес към фотоапаратите ни. Носят цветовете на планината върху себе си, гордо се возят на ИЖ или на колела; с грижа прибират животните и привечер всички се събират на центъра.

Помислих си, как там времето не е  спряло, а върви в  собствен ритъм. Нощувахме в Ковачевица. С прекрасните нощни панорами и сутрешни  гледки.

Остави отговор

Вашият имейл няма да бъде публикуван