Манастирът „Седемте престола” (Света Богородица)

Автор Борис Иванов

Една отлична възможност за туристите от „американски” тип, които не обичат да се отдалечават от колите си на повече от 100 м. Манастирът се намира на около 22 км от с. Елисейна, високо в планината. За пътя остава да желаем подобрения, караме бавно. Въпреки това планината е много красива.

Манастирът е реконструиран и реставриран много пъти в последните 40 години. Получил се е, според мен, отличен резултат.

Както всеки български манастир, той се намира на много красиво, защитено и с много вода място.

За разлика от „големите и известни” манастири, този е много скромен, български и най-добре според мен отразява българската душевност. Хората, които служат и работят в него са обикновени български хора, с много чувство за ред и чистота. Прави впечатление, че манастирския двор се поддържа като всеки български двор, чисто, красиво макар и с малко средства

Навсякъде в страната ще намериш саксийки от консервени кутии и кошчета за боклук. Те дразнят някои естети, но не и мен – такива са хората това могат. А от снимките се вижда, че не е никак малко.

Архитектурните детайли са много български и в същото време много оригинални. Например купола на църквата и оригиналната камбанария.

Покрай манастира тече бистра планинска рекичка, затрупана тук там с боклуци, все пак сме в България.

Хората са гостоприемни, могат да подслонят и нахранят скромно около 50 човека. Ако компанията не е много буйна, прекрасно място за посещение в края на седмицата. Мястото е особено подходящо за любители на фотографията, които биха отделили време да дебнат природните красоти и направеното от човека и то подходящо осветено от Слънцето. Тънка, но благодарна работа.

Остави отговор

Вашият имейл няма да бъде публикуван