Най-големият аквариум в Азия

Автор: Наталия Бояджиева

Посетих го два пъти – през август и сега – през януари. И двата пъти тълпите посетители бяха огромни – съвсем естествено – Аквариумът в Пънлай е най-големият в Азия. Разположен е на площ от 52,800 кв. м, тоталната му инвестиция е на стойност 460 млн. юана (55,6 млн. долара).

Открит е през 2004 г. и е собственост на Ли Хайфун – жител на Пънлай.. Негови са също най-луксозният хотел в града – Сан Шиан Шан, изкуственият полуостров, с музеи и пагоди, посветен на Осемте безсмъртни, както и огромният исторически комплекс Сан Шиан Шан. По -нататък ще ви разкажа и за тях. Билетите за всички туристически обекти са скъпи за обикновения китаец – по 120 юана (24 лева), но интересните атракции си струват парите.

dsc03850.jpg

Аквариумът представя 14 зони – зала „Тропически дъждовни гори“, „Залата на акулите“, „Полярен свят“, „Подводен тунел“, „Светът на морското дъно“, „Подводен театър“, „Островът на морските костенурки“, „Островът на тюлените“, Делфинариум, мултимедийна зала, музей, 4 D кино  и още някои. Събраната колекция водни животни наброява повече от хиляда вида. Тъй като е най-голям по площ и  с най-богата фауна в цяла Азия, той е признат като „Национална научна и образователна база“ от Китайското дружество по океанография и като най-живописното място от Китайското национално туристическо управление.

В най-просторната зала – на тропическите дъждовни гори – се движите покрай истински водопади, сред висока и гъста джунгла, осветявана от разноцветни прожектори, а гръмотевиците и звукът от плющящ по листата дъжд ви отнасят в един мистериозен свят, спиращ дъха. Въздухът е влажен и мирише на дървета и море. Очаквате всеки момент от лианите над главите ви да се спусне на пътеката пред вас огромна боа.  И снимките не могат да предадат достатъчно убедително атмосферата.

dsc00268.jpg

dsc03903.jpg

До всяко животно има подробно описание на китайски и на английски. Вниманието ми привлече една табела:

„Тайландски крокодил.  Преди около 140 милиона години той се е появил на света. След климатичните промени останалите членове на динозавърската фамилия са изчезнали, само крокодилът живее безстрашно до днес. Изразът „крокодилски сълзи“ се използва иронично за лицемерна мъка, но всъщност той наистина рони сълзи – за да извлече излишната сол от тялото си. Крокодилът диша с бели дробове, има прозрачен трети клепач в очите, приспособен към водата. Неговата дълга и дебела опашка е оръжието му да преследва плячката и да се отбранява“.  Неволно в съзнанието ми изплува симпатичният образ на най-известния ловец на крокодили в света Стив Ъруин…

dsc00297.jpg

dsc00275.jpg

Страховитата електрическа змиорка живее в реките на Средна и Южна Америка, достига до дължина три метра и тегло – 25 килограма. Над нейния аквариум има поставен волтметър, който отбелязва произведеното от змиорката електричество. То може да достигне 600 волта и е достатъчно да убие вол или кон, който прекосява реката…

Остави отговор

Вашият имейл няма да бъде публикуван