Нандзин – столица на десет династии (втора част)

Това е мястото, където Небесният крал е преглеждал официалните документи и е обсъждал държавните дела.

dsc04304.jpg

(монети от Тайпинското кралство)

dsc04395.jpg

(Кабинетът на краля)

dsc04401.jpg

(Тронната зала) 

През 1864 г. войската на император Цин си възвръща Нандзин. Главнокомандващият Джън Гуофан наредил повечето от дворцовите сгради да бъдат срутени до основи и на тяхно място били издигнати нови – канцеларията на генерал – губернатора в съответствие с правителствения протокол.

След революцията Синхай от 1911 г. Сун Ятсен полага клетва в Двореца като временен президент на република Китай, това е първият републикански режим в страната. Скоро Китай навлиза във военна диктатура и дворцовият комплекс официално не се използва до 1927 г., когато Северният поход на Куоминтан (КМТ – най-старата политическа партия в страната, основана от д-р Сун Ятсен) превзема Нандзин и превръща Двореца в Щаб на националистическото правителство.

dsc04462.jpg

(восъчни фигури – Сун Ятсен в момента на клатвата като временен президент)

Преди японците да окупират Нандзин през Втората китайско-японска война (1937 – 1945 г.) председателят на националистическото правителство Чан Кайши отвежда министрите в Чончин и сградата е превзета от Уан Дзинуей, който сътрудничи на японците. След японското отстъпление през 1945 Чан Кайши се връща у дома (той е родом от Нандзин).

Остави отговор

Вашият имейл няма да бъде публикуван