Автор: Горан Атанасов

Красотите на нашата родина са необятни, имаме си море, планини, тучни зелени равнини, езера, реки, красиви горски масиви. Все природни красоти, вдъхновявали редица творци да възкликнат, да провокира техния творчески потенциал вербализиран на стотици страници посветени на българската природа. Моето пътешествие днес е в едно кътче в северозападна България, където е живял Иван Вазов и възкликнал; „Ах, каква чудна природа тука, в това непознато райче“. Ще се отправим към Берковския балкан.

balkan.jpg

„Оттук окото волно прегради не намира“- Ив. Вазов  „На Ком“

Берковица е малко планинско градче прикътано в полите на Стара планина, под връх Ком, първенецът на западна стара планина със своите 2016м. Градчето се намира само на 74 км. от столицата София, на 24 км от областния град Монтана, и само на 16 км. от националния курорт Вършец- градът на здравето, известен с минералната си вода, кристално чистия въздух и топлото отношение към туристите. Пътят от София към Берковица минава през живописния и красив през всички сезони на годината старопланински проход Петрохан.

Той е разположен на 25 км. южно от Берковица с максимална надморска височина 1444 м. на самия проход има язовир, един мотел и две хижи. През последните години усилено се говори за изграждането на тунел под прохода Петрохан, но за сега това остава само едно от многото неизпълнени идеи. След спускането на прохода попадаме в обгърнато от Стара планина градче- това е Берковица.

image001.jpg

Централният площад в града. В дъното  гордостта на Берковица часовниковата кула от 1762 г, която и днес отмерва времето

Градчето е датирано още първото хилядолетие пр. н. е. , тогава берковският край е обитаван от тракийското племе мизи. Днес Берковица наброява около 14 000 души население, заети предимно в промишлеността, все още там има няколко функциониращи завода като: Завод за производство на абразивни инструменти, мраморен завод, шивашки цехове, както и много цехове за производство на дограма. През последните години с развитието на туризма в този край на България доста хора построиха къщи за гости, хотели, както и много гостилници, в които туристите могат да опитат традиционно приготвяни ястия, характерно за северозападния край. Берковски кебап, капама по берковски, покрекло и мн. други. Основните забележителности в Берковица са: Къщата музей на Иван Вазов, който прекарал две години в града 1979- 1980 г. работейки  като съдия. Хубаво е и да посетите етнографския музей, който се намира до къщата на дядо Вазов. На централния градски площад е разположена и гордостта на Берковица- часовниковата кула, която и до днес отмерва времето. Кулата е построена през далечната 1762 г.

След като вече сте се разходили в града можете спокойно да поемете към Балкана. Берковица е изходна точка към връх Ком, от града до първата хижа известна като новата хижа, се стига за около 30 мин. с кола, пътят е  хубав ,асфалтиран почти няма дупки, но е много тесен, затова трябва да карате предпазливо и със съобразена скорост.

image003.jpg

Пътят към  новата хижа Ком  е, хубав, но тесен- бъдете внимателни.

Пътят е много живописен, буквално преминавате през вековни букови гори, които са толкова високи, че скриват слънцето и през повечето време карате на сянка. Той на няколко пъти пресича реката, можете да спрете и да си направите пикник, покрай няколкото малки водопада, има и заслони, беседки, пейки, тъй че пътуването до хижата ще ви достави гарантирано удоволствие.

image005.jpg

Една от многото живописни гледки по пътя към Ком.

 За любителите на пешеходния туризъм от града чак до връх Ком има маркировка. Маршрутът е среднотежък, но доста продължителен затова е хубаво да сте добре подготвени. За около 5 часа ще сте достигнали старата хижа, до върха ви остават още около 1,5- 2 ч.  От новата хижа можете да си изберете маршрут.

image007.jpg

Новата хижа Ком

Щърковица е само на 30 мин., местността е известна сред парапланеристите като едно от най- красивите и подходящи места за летене в северозападна България. От близо 1800 м. н. в., се осъществяват страхотни панорамни полети над Берковския балкан. В момента парапланеризма в северозападна България набира все по- голяма популярност, не са редки случаите, когато можете да видите как във висините се реят парапланеристи, наслаждавайки се на омайната природа в северозападния рай.

image010.jpg

Старата хижа Ком

Други маршрути, които бихте могли да си изберете това е Вазов камък, малкия, средния и големия Ком. До хижа Петрохан. Малкия и големия Самар, това са два върха разположени отново над хижите. От тук започва и международния планински маршрут Е-3 Ком- Емине, минаващ по билото на Стара планина, която е най- дългата планинска верига у нас, съставляваща 10 процента от общата територия на страната. Преходът е дълъг около 700 км, от които 250 км са в Средна стара планина, 80 км. минават през уникалния Национален парк Централен Балкан.

Остави отговор

Вашият имейл няма да бъде публикуван