image011.jpg

От това място намиращо  се непосредствено под новата хижа се открива страхотна панорама към Берковица, а при хубаво време и към целия северозапад. Снимката долу. Берковица отгоре.

image013.jpg

По пътя към върха, човек попада на спиращи дъха гледки, които пленяват със своята красота, карайки човек да поспре за фотопауза.

image015.jpg

Това пънче, безмълвно приканва запътилите се към върха туристи кротко да поседнат и се полюбуват на чудната природа.

Гледката от връх Ком е зашеметяваща, при хубаво време можете да видите и дори Карпатите в Румъния. Панорамният поглед от Ком е вдъхновил и писателя да напише своето стихотворение „ На Ком“. В чест на патриарха на българската литература в близост до максималната кота на върха е построена каменна плоча с барелеф на Иван Вазов.

Нашата разходка из берковската планина, продължава към една друга не по- малко красива и пленителна природна забележителност.  Това е местност поставена под закрила на закона и предизвикваща възхищение със своята омайна красота- хайдушките водопади. Прелестите на Берковския балкан не се изчерпват само с посещението на високопланинската зона на Ком. Може би малко хора, които не са от Берковица знаят за легендарните хайдушки водопади. Водопадите са разположени на 9 км западно от града в берковския балкан. До хайдушките водопади води асфалтиран път, в интерес на истината изобщо не подържан и осеян с дупки, на какво пък тръгнали сме на разходка не на състезание. Препоръчвам да оставите колата си на паркинга на мраморния завод и да продължите спокойно своята разходка към водопадите. Няма как да се заблудите или объркате, както казах до водопадите води  път,  който не се отклонява никъде. Вървите все нагоре по пътя и за около два часа нормално ходене ще достигнете табелата известяваща, че се намирате в защитена територия. Хайдушките водопади попадат под категорията природна забележителност, обявена за такава през 1971 г. те са разположени на площ от 1.00 хектара  в красивата долина на голяма река, която събира водите на Ценковска, Сливашка и Средна бара, които образуват красивите водопади.

Височината на пада на най- големия водопад е 10 м. Когато отидете до водопадите изпитвате невероятна гордост, че сте българин и, че все още са останали красиви и девствено омайни кътчета в нашата изтерзана родина.

image017.jpg

Красивите хайдушки водопади, това е най-големият от няколкото водопада

image020.jpg

Природните забележителности в България са подходящи мишени за родните ни „природолюбители“

image021.jpg 

Място за отдих точно малко над водопадите

image023.jpg

Водопадът погледнат отвисоко, магията на водата те кара да настръхнеш и още веднъж да се убедиш, че природата е най- хубавото нещо, което имаме  и, от нас зависи да остане такава.

Лично аз съм посещавал това място десетки пъти, винаги всяка пролет когато се раззелени гората  и птичките запеят любовната си песен аз отново отивам там, където времето не бърза, където всичко е толкова спокойно и одухотворено. Място, което винаги ще остане в ума и сърцата на всички, които го посетят.

Остави отговор

Вашият имейл няма да бъде публикуван