Пънлай, Китай – Вълшебната земя на Изтока

Автор: Натаия Бояджиева

Като всяка страна и Китай има много лица. Едва ли някой може да претендира, че ги познава всичките. Далеч съм от амбицията да правя дисекция на китайския национален характер – това е задача непосилна не само за мен… Но човек, като се заседи малко повече на едно място, събира впечатления и иска да ги сподели. С уговорката, че това не са обобщения, а откъслечни парченца от безкрайната мозайка, наречена Китай.

                                                        І

Като начало ще ви представя града, в който живея от пет месеца – Пънлай – Вълшебната земя на Изтока. Намира се в североизточната част на Китай, провинция Шандун. Наречен е от китайците Земен рай.

Почвата на полуострова е подходяща за отглеждане на грозде,  затова в Пънлай се произвежда хубаво вино. Градът е разположен на същата географска ширина като френския град Бордо. Поканени са френски специалисти по винопроизводство да обучават местните винари. Пънлай е на първо място сред китайските градове по годишно производство на качествено грозде – над 80 000 тона. След петдесет години  най-големият производител на вино в света може да стане Китай – прогнозират експертите.

dsc04852.jpg

Уникално природно явление за света е срещата на двете морета – Жълто и Бохай – точно пред града. През телескоп от остров Чандао можете да видите как вълните се пресрещат и очертават ясна граница. Фауната в двете морета е различна и местните хора могат да ви кажат коя риба от кое море е.

Голямата забележителност на града е т.нар. Павилион Пънлай Г – ансамбъл от възстановени храмове и дворци на площ от 32 800 квадратни метра. Комплексът се намира на брега на морето, северно от града и е строен  от 1061 г. – по време на шестте години царуване на император Джиошоу. Причисляват го към четирите най-прочути павилиона в Китай.

dsc04879.jpg

dsc05055.jpg

Състои се от шест главни сгради и свързаните с тях пристройки – Двореца на Краля дракон, Двореца на Небесната кралица, Двореца Тианхоу и храмовете Санцин, Митуо и Луидзю. В атрактивните на външен вид сгради можете да видите запазени калиграфски трудове на известни писатели, стихове, изписани върху колони в залите или каменни надписи. Днес лифт ви пренася над морето от единия край на комплекса до другия. Кръгова панорама – стереокино, състоящо се от девет екрана, високи по пет метра, ви показва древността.

dsc04946.jpg

dsc04954.jpg

Източно от Павилиона е Водният град Пънлай – най-старото военно пристанище на древен Китай. И още първи неща има – Пънлай е първото китайско пристанище, отворено за чужденци – през 1800 г. – така че тук първо се установява християнската мисия.

Остави отговор

Вашият имейл няма да бъде публикуван