Вечерта веселата ни компания прекарва в едно чудесно заведение с жива музика и народни танци на открито. Най-голямата атракция поне според мен е нестинарския танц, който ме оставя невярваща че виждам със собствените си очи как нестинарката се разхожда в разгорената жарава.

p1090503.jpg

На другия ден посещаваме могилата „Голяма Косматка“, край Шипка, открита при разкопки на дълбочина над 4 м на 21 септември 2004 г. от екипа на известния български археолог и траколог Георги Китов. В могилата  е скрита една от най-големите и най-богати тракийски гробници по нашите земи, в която е погребан тракийският цар Севт III Счита се, че първо е била изградена могилата, а след това е построен храмът вътре в нея, който по-късно се е превърнал в мавзолей на тракийския владетел.

p1090521.jpg

p1090526.jpg

Гробницата е трикамерна с обща дължина 26 м, за нея се предполага, че датира от края на V и началото на IV век пр.Хр. В първата камера археолозите откриват погребение на кон, втората се оказва празна, а в третата – символично погребение. Входовете към последните две камери са преградени със зидове. В нея са намерени над 70 предмета – бронзови, сребърни, около 20 златни, които са оставени като дарове за умрелия, а също така и едно уникално произведение на старогръцкото изкуство – бронзова глава на брадат мъж, с очи от полублагородни камъни. Главата е с естествени размери и е отчупена от статуя, висока 1.8 м, ритуално украсена с камъни и скрита под каменно струпване.

След могилата отиваме към намиращата се на 15 км от гр. Казанлък църква „Рождество Христово“, известна в България и като църква на Шипченския манастир. Тя е построена между 1886 и 1902 г. в памет на загиналите в защита на Шипченския проход през Руско – турската война от 1877-1878 г. руски, украински, румънски, молдовски, финландски войници и офицери и български опълченци. Идеята е на Олга Скобелева – майка на един от героите от войната, генерал Скобелев и на известния дипломат граф Николай Игнатиев. Църквата е трикорабна и е построена в стила на руската църковна традиция. Покривите на куполите са позлатени. Има три олтара, посветени на Рождество Христово, св. Александър Невски и св. Николай Чудотворец. Иконостасът е изработен в Санкт Петербург, а иконите са рисувани от руски монаси в светогорския манастир „Св. Пантелеймон“.

p1090533.jpg

В камбанарията са монтирани седемнайсет камбани, най-голямата от които тежи близо 12 тона. Седемнайсет са и мраморните саркофази в криптата, които пазят костите на загиналите в боевете войни. Ние пристигаме в църквата на 22.06 и се оказва че има литургия по случай празника Вси светии отслужвана от Старозагорския митрополит. Има много вярващи и много чужденци, предимно рускоговорящи.

Остави отговор

Вашият имейл няма да бъде публикуван