След като видяхме прекрасната църква отиваме и на паметника Шипка. Той е открит на 26 август 1934 г. Наподобява средновековна българска крепостна кула с височина 31,5 метра, към която водят 890 стъпала. Над централния вход от северната страна гордо се изправя бронзов лъв – символ на българската държавност. На останалите три страни са изписани имената на Шипка, Шейново и Стара Загора – бойните полета на българските опълченци, участници в Руско-Турската война от 1877-1878 г. В приземния етаж, под мраморен саркофаг, поставен на четири лежащи лъва се съхраняват костите на загиналите при отбраната на Шипка. Пред саркофага са застанали като на вечна стража каменните фигури на руски войни и български опълченци. На първия етаж се намира статуята на древногръцката богиня на победата Нике.

p1090560.jpg

Експозицията, разположена по останалите седем етажа на паметника включва богата колекция от лични вещи на участниците в боевете, ордени, медали, снимков, материал, оръжие и картини. Тук се намира копие на Самарското знаме – първото бойно знаме на Българското опълчение. От последната площадка се открива панорамен изглед към околността с възстановените батареи, траншеи, позиции, паметници и братски могили, които пазят спомена за подвига и саможертвата на шипченските герои.

p1090591.jpg

Гледката от върха

Всяко хубаво нещо има край за съжаление. Така и след като видяхме толкова красиви неща от нашата родина и преживяхме вълнуващи емоции дойде ред да се върнем в София.

Остави отговор

Вашият имейл няма да бъде публикуван