Пристигам в 11, както е записано в поканата. Пред сватбения ресторант се издига обичайната надуваема арка „Дракон и феникс“ (това са символичните образи на младоженците). Началото се поставя с тържествен пукот и дим от пиратки, а във фоайето булката лично приветства всеки гост. Не бързайте да сядате, наредете се първо на опашката да си дадете подаръка – пари в специален червен плик и да ви запишат името в голямата книга. След това ще ви посочат масата. На моята вече седяха момичетата от танцовата школа – весели и накипрени. Торта на стъкления плот и бонбони в красиви кутийки за всеки ни очакваха на трапезата – те са метафора на сладък живот и много деца за младото семейство (днес вече се казва – едно дете!).

dsc07147.jpg

dsc07173.jpg

Традиционно сватбената рокля е яркочервена – символизира бъдещите успехи на двойката. Била е украсена с феникс, хризантеми и божури за здраве и благополучие. Някога женихът е носел роба с избродиран дракон на нея.

Зазвучава жизнерадостната музика от филма „Великолепната седморка“ и младоженците се качват на сцената. Ентусиазирана водеща с микрофон в ръка създава настроение и подсказва действията на влюбената двойка. „Горчиво!“ тук не означава целувка, а дружеска прегръдка. Три поклона към родителите в знак на синовна признателност и още три – към гостите и главните действащи лица сядат по масите. Булката – на женска маса, съпругът – на мъжка. Няма смесени маси – разделението е безкомпромисно…

dsc07197.jpg

dsc07180.jpg

Сервитьорите са очаквали този момент и светкавично започват да разнасят горещите блюда. Менюто е богато – включва между десет и петнадесет ястия. До края на обяда не се отсервира, а чиниите се трупат една върху друга по въртящия се плот и така създават впечатление за изобилие: скъпи, но жилави морски краставици, морски охлюви, кралски скариди, риба, приготвена по три различни начина, пиле, патица, свинско, големи топки от кайма в сос (подобни на нашите кюфтета по чирпански), сладка супа, а накрая – китайски спагети. Цяла риба, пиле или прасе означават късмет и пълнота. По някое време младоженците и техните родители минаха да вдигнат наздравица с всеки гост. Има „назначен“ приятел на жениха, който пие вместо него, за да остане той трезвен до вечерта (как ли руснаците не са открили още тази „пазарна“ ниша… Впрочем, знаете ли, че ако китаец иска да заеме висок пост, той трябва да докаже, че носи на пиене. Не на сватбата си обаче!).

Едно от суеверията е, че бременна жена на сватба носи лош късмет за новата двойка. Затова и наш познат беше дошъл сам, без жена си.

По време на обяда – никаква музика и разсейващи песни и танци. Само кротко и бързо похапване – трябва да се опита от всичко. Остатъците от банкета могат  да се вземат за вкъщи от гостите, ако желаят. Това е признание, че са харесали гозбите. Така и тази торта, ядена с пръчици, се озова накрая в найлоновата торбичка на една от сватбарките…

dsc07556.jpg

Не е учтиво да се тръгва преди последното ястие. Малко след поднасянето му младото семейство и родителите  застанаха на изхода, за да се сбогуват с гостите и да им благодарят, че са уважили празненството. От началото му е минал не повече от час.

Анита е европейското име на Шиа Ша – също пънлайско момиче. Тя е преводачка от английски и при работа с чужденци се представя с лесното за запомняне име. Когато навърши тридесет, Анита реши, че трудно ще се омъжи в този малък град и се премести в Янтай. Намери си работа в една банка и скоро се запозна с добро момче. На 10 септември отпразнувахме и тяхната сватба. Също в хубав и голям ресторант, гостите бяха над 150. Сценарият беше подобен на предната сватба, с някои малки различия. За първи път видях машина за сапунени мехури – има и такава, ето я. След сценичното представяне Анита се преоблече в традиционно булчинско чипао ( на юг го наричат чонсам). Нежна, изящна и щастлива, тя събра възхищението на всички празнуващи.

dsc07527.jpg

dsc07543.jpg

Колкото и да се различават китайските сватбени ритуали от нашите, идеята е еднаква – да се обединят две сърца в едно, да се постави ново начало и да се започне ново пътуване – ръка за ръка.

Сега Маа и съпругът й чакат първото си бебе. Ще бъде момче – казват, а планират и второ. Солидната глоба за него няма да ги спре да бъде щастието им пълно.

dsc07552.jpg

Три месеца преди сватбата Маа се яви на Националния професионален танцов конкурс в Пекин и спечели трета награда. Тя е и член на Пекинската професионална танцова компания Вивиан Стар. Сега  не работи, но често минава през школата да види как напредваме, живее с  танца. Майчинството е разхубавило още повече младата жена, добавило й е женственост и финес. Животът й е пълен – любим съпруг, грижовни родители, работа – изкуство, което Маа обожава и се готви с вдъхновение и артистизъм за срещите си с него, хубав дом… Радвам се от сърце за нея.

* бел. ред. Пънлай е град в Китай

Остави отговор

Вашият имейл няма да бъде публикуван