Сирия – „най-голямата малка страна в света” (част 1)

Сирийците

са изключително усмихнати, гостоприемни и топли хора. Дори обикновените продавачи по сергиийките и пазарите „превключват” на английски, френски или италиански език, видят ли чужденци. Пазаренето, кафето, чая, предлагани задължително на проявилите интерес купувачи са част от удоволствието на търговията тук.

Омайваща е красотата на сирийските жени – независимо дали виждаш само големите им красиви очи, изпъкващи през традиционната мюсюлманска забрадка или ги срещаш облечени по последна мода в престижните ресторанти на Дамаск или Алепо.

P1050833

Излъчването им е толкова женствено и толкова приковаващо мъжките сетива, че не би могло да се опише в думи. Може би, затова и децата на Сирия, на които държавата отделя особено внимание (основното образование е безплатно и задължително), са така слънчеви, сладки и обаятелни.

Сирийците са известни и с толерантността и веротърпимостта си. От векове в Сирия християните и мюсюлманите живеят в дух, ако не на приятелство, то в разбирателство, добросъседство и взаимно уважение. Християнските и ислямските символи и храмове могат да се видят много често един до друг из старите и новите квартали на градовете. Единствената тема, към която толерантността отсъства, е Израел. И това се дължи не на религиозни, а на политически причини. От 1967 г. Израел продължава на държи окупирани исконни сирийски територии, каквито са Голандските възвишения.

DSCN4308

Въпреки негативното отношение към Израел обаче, любопитно е, че в Сирия е запазена най-старата синагога в света. Тя се намира в историческия музей на Дамаск. Открита при разкопки в гр. Дура Еуропос (разположен в североизточната част на страната, на р. Ефрат), тя е изцяло демонтирана – със стените и фреските по тях и е реставрирана и монтирана в специална зала на музея. Датировката й е от III  век.

Сред първите неща, които се забелязват почти на всяка крачка в Сирия (наред с безбройните сателитни чинии по покривите), са портретите на президента Башар Асад и/или на починалия му предшественик и баща – Хафес Асад – от огромни транспаранти по централните части на градовете и билбордове по основните магистрали до обикновени избелели постерчета, залепени на задните стъкла на колите или изрезки от вестници, „украсяващи”, ателиенцата или сергийките по пазарите. Башар Асад е обичан президент. Млад, модерно мислещ човек, той се опитва бавно и постепенно да модернизира държавата си, като внимателно балансира между старите ислямски традиции, политическия курс на управляващата Партия на арабското социалистическо възраждане (БААС) и новото, модерното, идващо от Запад. Учил и живял в Лондон, Асад се е подготвял да посвети живота си на медицината (специалист е по офталмология), но смъртта на по-големия му брат Басил през 1996 г. обръща съдбата му към политиката. През 2000 г., едва на 35 г., той е избран за президент на Арабска република Сирия и лидер на БААС.

В големите градове на Сирия уличният трафик през деня е ужасяващ – в сравнение с него, задръстванията в София по пиковите часове са лек транспортен проблем. Хиляди клаксони пронизват перманентно въздуха през целия ден. Има светофари, знаци и регулировчици, но приносът им за по-бързото преодоляване на задръстванията е минимален. В същото време шофьорите не са нито толкова нервни, нито пък пътнотранспортните произшествия са толкова много и толкова сериозни, както у нас. Може би защтото всички спазват стриктно неписаното правило „Пази предния!” Могат да се видят уникални превозни средства – странни автомобили, бусове, бусчета, мотори, триколки, и всякакви кръстоски между тях – световно неизвестни марки от рода на „Ямазаки”, „Мицуйота” и др. подобни, подложени изцяло на крещящ „тунинг”, който обаче в тези географски ширини се вписва съвсем органично и придава весел колорит на цялата местна картина.

Храната в Сирия

е прекрасна и в същото време доста евтина, даже за нас българите. Дори и в един луксозен ресторант в Дамаск или Алепо можеш да преядеш с десетки предястия, основни, десерти и накрая да платиш 10-12 долара. Сирийците се славят като най-добрите готвачи в арабския свят. За тънкостите на сирийската кухня и пленяващия вкус на сирийските деликатеси може да се говори с часове.

P1060229

Алкохолът в Сирия не е забранен, но и не е разрешен официално. Има магазини, където се продава свободно, но се предлага само в по-луксозните ресторанти, и то най-вече вино и бира. От концентратите най-разпространен е т.нар. арак – арабска версия на гръцката мастика или нашенската анасонлийка. В северозападните райони на Сирия се произвежда и вино, най-качествената марка е „Св. Симеон”.

P1060250

За сметка на това навсякъде в Сирия се пуши – вкл. в магазините, в хотелите, в банките и държавните учреждения. Почти навсякъде ти предлагат да опиташ и от типичното за арабския свят удоволствие – наргилето. Кафето и чая обикновено се сервират с кардамон – най-разпространената подправка в Сирия. Извън традиционните ориенталски специалитети, задължително трябва да се опита невероятно вкусния ръчно приготвен сметанов сладолед и фреш от прясно изцеден нар – истинска райска напитка.

Остави отговор

Вашият имейл няма да бъде публикуван