Старият Пловдив

Автор Мая Христова

Ако имах познат, може би приятел, който идва рядко в Пловдив, и то по съвсем тривиални поводи – да хапне нещо, което приготвят вкусно в тукашните ресторантчета, да се види набързо с някого… Бих замислила да му покажа, че в Пловдив си струва да дойде и просто така – да се поразходи, да го разгледа, да види града отблизо. Тук има какво да се види, а той – щом е мой приятел, сигурно умее да цени красивото.

Старият град, разбира се е първото място, където човек би могъл да се губи с часове и никак да не съжалява. Казвам Стария и веднага ми се иска да се поправя – квартала, обхванал Трихълмието отдавна не е Стария, толкова много нови, обновени и откровено луксозни сгради на едно място едва ли има в друг квартал на Пловдив. Може би само около Новотела, но това е друга тема.

Ето една от наистина старите сгради.

An old, Renaissance, house in Plovdiv, Bulgaria

Plovdiv – a house in the Old Town.

Интересно как е останала – тя е последната по уличката, която минава покрай Етнографския музей и отвежда на върха на тепето, откъдето се открива прилична гледка към Пловдив(на мен лично ми допада повече гледка с пълен обзор, а от тук южната половина на града е невидима). Това е мястото, където пловдивчани на двойки или по-големи групички с часове отмарят, загледани в някой от кварталите, в Марица или в небето.

Plovdiv Regional Ethnographic Museum

Plovdiv Regional Ethnographic Museum

Ако настроението ни с евентуалния ми познат, не е носталгично-елегично, това не е нашето място. Мен лично не ме свърта дълго на върха – предпочитам да разглеждам, да се разхождам по уличките. Най-любима ми е „Стръмна“, която тази година не се вижда от цъфналия здравец.

The Stramna Street in Old Plovdiv

The Stramna Street in Old Plovdiv

До нея ще стигнем през Хисар капия. Едва ли ще предложа нов ъгъл на кадъра – това място е най-експлоатираното в целия комплекс, виждала съм не един и два опита за възпроизвеждането на този каменен свод с бои, пастели, на хартия, картон, метал, керамика и какво ли не, но мястото е емблематично. Който е ходил в Стария град задължително е минал през Хисар капия, сигурно и всички маршрути на туроператорите минават оттам.

Medieval Plovidv - Hisar Kapia

Medieval Plovidv – Hisar Kapia

По друга стръмна уличка ще разгледаме зидовете, покрити с цветя.

A street in Old Plovdiv

A street in Old Plovdiv

После – покрай грънчарницата, по сенчестата уличка към Конюшните на царя, друго любимо място, особено през топлия сезон. От старите зидове до градината и камъните, покрити с мъх, лъха хлад и през най-горещите дни. Дърветата и храстите са толкова много, че имаш усещането, че си в зелен кладенец, свеж и прохладен.

Непременно ще го заведа и до Античния театър, като минем покрай комплекс Пълдин и Пловдив.

Restarant Puldin in Old Plovdiv

Restarant Puldin in Old Plovdiv

Малко по-нагоре има къща, наречена „Антовата“. Много ми се иска да вярвам, че е Антовата къща от книгата на Димитър Кирков „Любов в ада“; можем да поседим до нея и да помечтаем как Юлика ще излезе и ще тръгне към киното и някъде по уличките ще срещне Дионисий, който за пореден път се опитва да „хване“ на платното си залеза…

После, без да сме го търсили, ще намерим кафенето с най-уникалния изглед… Античния театър е красив по всяко време на деня, но аз го обожавам по залез, но само през август, когато слънцето позлатява горните колони, а долните вече са в сумрак, гледката е невероятна!

Ancient Roman Amphitheater in Plovdiv

Ancient Roman Amphitheater in Plovdiv

Остави отговор

Вашият имейл няма да бъде публикуван