Тунис – няколко размисли на пътешественика

Автор Ваня Милтенова
Приятни пейзажи, интересна архитектура, ситен като брашно пясък, километри от маслинови дръвчета, дружелюбно и отпускащо отношение в хотелите към гостите. Това може да очаквате от Тунис, сгушил се между Алжир, Либия, Средиземно море и Сахара.
Ако искате да си донесете някой и друг сувенир за спомен – научете  се да се пазарите. Така от 28 тунизийски динара може успешно да смъкнете на пет.  Двучасова разходка навътре в морето, където играят делфини, може да ви излезе само 25 динара, вместо 70. Струва си да се пренастроиш на вълна пазарене.
 
Едно от най-впечатляващите места е Музеят на мозайките в град Тунис, едноименната столица на страната, където се вижда резултатът от труда на десетки майстори, рисували с търпение картини след картини от ситна мозайка.
Друго незабравимо място е Картаген. Там историята и настоящето се събират в едно. Днес, руините на някогашния велик град-държава, опълчил се на самия Рим, са популярна туристическа атракция.
Руините на Картаген
Руините на Картаген
И не на последно място, още нещо с което може да се запомни тази страна е умението на местното население да комуникира и предразполага. Туристите се радват на усмивки и търпение от страна на местното население – нещо, на което много от българите трябва да се научат. В туристическите курорти освен родния език, тунизийците говорят английски, френски, руски и немски.  Няма как да не се почувствате добре приет. Без да ви се натрапват, те ви карат да се радвате на всеки миг прекаран в тази земя граничеща със Сахара.
Из курортното градче Ел Кантуи
Гледка от Тунис
По улиците на столицата, град Тунис

Остави отговор

Вашият имейл няма да бъде публикуван