Едно пътуване из възрожденските градчета – Калофер, Карлово и Сопот

Искахме да разгледаме и Даскал Ботьовото училище, където се намира и Музея на просветното дело, но за съжаление бе затворено.

На третия ден от нашата почивка се отправяме към град Сопот. Първата ни цел  е родната къща на Иван Вазов, намираща се на централния градски площад „Иван Вазов“, където е и паметникът на писателя.

p1090079.jpg

В края на турското робство оригиналната къща е била унищожена, но по инициатива на почитатели на поета е възстановена през 1932 г. и обявена за дом музей. До къщата е построена специална изложбена зала, където са показани основни моменти от обществената и литературната дейност на народния поет Иван Вазов.

p1090078.jpg

След като разгледахме музея, където лично на мен най-голямо впечатление ми направи паноптикумът на бръснарницата на Хаджи Ахил заедно с колоритните персонажи, герои на Вазовия разказ „Хаджи Ахил“ и романа „Чичовци“ се отправихме към Девическия метох „Въведение Богородично“ и Девическото училище.

p1090083.jpg

Любезна екскурзоводка ни разказва, че Метохът е основан през 1665 г. до старата черква „Св. Петър и Павел“ от началото на XV век., а през 1877 г. е почти напълно опожарен. Оцеляват и са запазени в оригиналния си вид само чардакът с лозата, скривалището на Апостола Левски, малката схлупена църква и чешмата в средата на двора.

p1090103.jpg

Всички останали постройки са реставрирани в първоначалния им вид. Разглеждаме и Девическото или по-известно като Радиното училище, завинаги обезсмъртено в първия български роман „Под игото“, написан от Иван Вазов, чрез неговата героиня – възрожденската учителка Рада Госпожина.

p1090096.jpg

Днес девическото училище е музей с експозиция, посветена на развитието на училищното и образователното дело в град Сопот, която показва реставрирания интериор на автентична класна стая от Възрожденската епоха. В музеят още може да се види постоянната изложба, озаглавена Вазовия Сопот, дело на племенницата на Вазов – Бинка Вазова.

Остави отговор

Вашият имейл няма да бъде публикуван