Трите свещени планини

А на третия етаж са уникалните Янчжонски лакирани изделия – мебели и паравани от скъпото крушово дърво Хуангуа – с инкрустации от нефрит и слонова кост. Дървото е меко, гладко и пластично, не се изкривява, пропуква или свива нито през лятото, нито през зимата. Затова е избрано като данък за императора още по време на династията Танг. Три години е отнело на десет майстори дърворезбари да изработят комплекта мебели – две кресла, маса и диван. Оживелите в различни пози птици привличат с кралско величие, елегантност и деликатната си форма. При богатите на цветове паравани е постигнато реалистично стерео усещане за дълбочина на пейзажа, чувство за възвишеност и древност. На този етаж снимането е забранено, за да не се повреди старинната политура с тайни съставки, които не могат да бъдат възстановени. Всички експонати са оригинали, за разлика от сградите, които са построени като реплика на оригиналните, запазени в древни рисунки.

Накрая ни заведоха и до съкровището и гордостта на комплекса – най-големия в света Буда, направен от монолитен нефрит. Ето го в цялото му величие – лежи спокоен и сериозен, мистичен и прекрасен – дълъг 13 метра, тежи 108 тона. Нефритът е от Мианмар (Бирма), статуята е ваяна от триста скулптори в продължение на една година. Буда е толкова огромен, че първо е поставен на избраното място, а после около него е строена пагодата. Включен е в рекордите на Гинес.

dsc00528.jpg

За мен по-внушителен и въздействащ е правият Буда – висок десет метра и тежък 72 тона. Красотата му е женствена, защото в едно от превъплъщенията си – Батисатва Гуанин – в Китай той е жена, а в Индия е мъж…В него блестящо е въплътена човешката любов към мирен и спокоен живот, а също и пожелание за любов и щастие, обожествявани от цялата китайска нация.

dsc00535.jpg

Музеите са училища. Те са всъщност най-подходящата среда за възприемането на историята. Техните врати са идеалният вход за младите хора да навлязат в древния свят. Радостта от познанието се съчетава с насладата от красотата и възторга, породен от уникалността. Посещението на Историческия комплекс разкрива многобройните страни на древния китайски артистичен дух, като едновременно насърчава проучването на благотворната роля на голямото изкуство за формирането на човешката душа.

dsc00427.jpg

Когато бях малка, от училище ни водиха да видим първите български столици Плиска и Преслав. От Плиска си спомням вълнението, че ще видим Двореца, а вместо това – огромна поляна и множество камъни по нея, подредени геометрично. От основаването на българската държава през 681 до 893 г. Плиска е освен столица, и един от най-големите и богати градове в Европа и света. Толкова ли е невъзможно да бъде възстановен Дворецът! Трябва ли да каним Ли Хайфун (собственика на Историческия комплекс и Аквариума) от Пънлай да направи възстановката… Той поне има опит, а и ентусиазъм…

Остави отговор

Вашият имейл няма да бъде публикуван