30 дни в Индонезия: От Джакарта до Ломбок и обратно

Автор: Иво Мирчев, storytellingtravellers.com 

Имате месец отпуска и се каните да обиколите югоизточна Азия? Обичате да се гмуркате с акули, гигантски костенурки и пъстроцветни риби в един от най-красивите коралови рифове на Земята? Искате да карате сърф или просто да си почивате на девствен плаж? А какво ще кажете за изкачване на активни вулкани или преходи в истинска джунгла? Обичате популярни туристически парти дестинации или пък искате да се загубите извън утъпканите пътеки? Индонезия предлага всичко това! Прекрасни острови, хиляди храмове, необятни пейзажи и културни съкровища. Относително евтина, лесно достъпна, изключително гостоприемна и, като цяло, безопасна, Индонезия е в списъка ни от най-препоръчвани за посещение дестинации.

Индонезия е огромна държава с население от поне 240 милиона души, разпростряла се върху над 18000 острова. За да разгледате всичко, което страната предлага, ще са ви нужни години.

Надяваме се, че нашето ръководство за едномесечно пътуване ще ви помогне да решите къде искате да отидете!

Джакарта

Jakarta

Вероятно ще кацнете и започнете пътешествието си в Джакарта. При пристигането ще ви бъде издадена 30-дневна виза, която (към 2014 г.) струва 35$ в брой.

Ако трябва да съм честен, няма нищо кой знае колко интересно да се види в Джакарта. Може би най-доброто място за отсядане е в района на Jaksa. Там може да намерите евтини места за нощуване и бурен нощен живот. Може да слушате местна група или да изпиете халба бира през почти 24 часа от денонощието, 7 дни в седмицата. Препоръчваме ви да прекарате няколко часа в старата част на Джакарта (Кота), да се разходите из градините или да посетите най-голямата джамия в света.

Yogyakarta

IMG_3881

След това, от Джакарта може да се качите на ранния влак (два експреса на ден – в 7 и 7:30 сутринта) или да летите до Yogyakarta (има полети почти на всеки час, започващи от 5 часа сутринта). Препоръчваме втория вариант!

Jogja (както го наричат местните) е задължителна спирка, докато пътувате из остров Ява. Това е сравнително малък град, посещаван предимно от местни туристи и има много жива традиционна атмосфера. Също така това е идеалната отправна точка за посещение на великолепните храмове Борободур и Прамбадан.

IMG_4034

borobudur-743263_1280

indonesia-1098328_640

prambanan

Главната забележителност в Jogja е дворецът на Султана, където можете да се „потопите” в явайската култура. Това всъщност е град в града, където настоящият султан живее. Определено трябва да посетите пазарната улица Jalan Malioboro, където може да купите всичко – сувенири, храна, дрехи, картини, бижута и т.н. Оттук може да резервирате пътуване до Борободур и Прамбадан. Има множество агенции по цялата улица, които предлагат различни туристически пакети. Всъщност те предлагат единствено транспорта, който може и сами да си уредите за по-малко от 2$ или да си наемете скутер за 5$. Но все пак, ако искате да хванете известния изгрев в Борободур, ще трябва да пътувате организирано в миниван за 10$.

Ако имате студентска карта ще може да спестите 50% от входната такса (24$ към декември 2014 г.). Четири дни и три нощи са достатъчни да разгледате Jodja и околностите.

А сега нека да се отправим към планината Бромо в източната част на Ява.

Планината Бромо

Bromo-Indonesia

От Yogya може да хванете полет до Сурабая (втория по големина град в Индонезия и столица на провинция Източна Ява) или влак/автобус до Маланг или Проболинго.

Връх Бромо е активната вулканична част от националния парк Бромо-Тенгер-Семеру. По пътя ви от Jodja до Бали може да направите престой от 2 дни в Бромо, който ще ви се отплати с една от най-впечатляващите гледки на изгрев, над зашеметяващи активни вулкани.

Прекарайте нощта в селцето Cemoro Lawang, опитайте местната храна, събудете се в 3 часа сутринта и се отправете към вулканите преди изгрев слънце, за да стигнете навреме за една от най-впечатляващите гледки. С местен минибус, тръгващ на всеки 30 минути, може да се върнете до Промолинго.

А сега е време да се отправим към плажа – Бали, идваме!

Бали

Bali

От Проболинго може или да се върнете в Сурабая или да хванете полет до Денпасар (столицата на Бали), или пък да пътувате с автобус – има два автобуса, в 12 ч. и 18 ч. – билетът струва около 12$).

Бали определено беше връхната точка в едномесечното ни пътешествие в Индонезия! Сърф, плажове, планински езера, активни вулкани, впечатляващи храмове и много индуска и местна култура и празненства. Отседнахме в град Убуд – културната столица на Бали, закътан високо в хълмове, обграден от оризови полета и стръмни долини, далеч от претъпканите нощни клубове и пияни тийнейджъри. Това определено е най-добрата отправна точка за начало на разглеждането на Бали!

ubud-277349_1280

Наеме скутер, и след като закусвахме с домашни бананови палачинки, слагахме каските и се отправяхме на пътешествие из всяко кътче на Бали – за да почувстаме местната култура в селата, фестивалите, храмовете, езерата и вулканите и всичките невероятно красиви пейзажи около пътя.

IMG_4410

Бали може да предложи всичко! Ако искате да видите високопланински езера и активни вулкани, то тогава се отправете на север към Връх Батур, езерото Батур и езерото Бератан. Ако ви се гледат водопади или обичате рафтинг и спокойни плажове с черен пясък – идете още по на север до плажът Ловина. Ако искате да се потопите в атмосферата н местните селца – тръгнете на изток към областта Амлапура. А ако искате бурен нощен живот или евтин урок по сърф, тръгнете на запад към плажовете на Кута, Семиняк и Легиан. От другата страна плажът Санур предлага възможност за по-спокойна почивка. Като цяло, накъдето и да тръгнете Бали няма да ви разочарова.

А сега е време за гмуркане!

Островите Гили

IMG_4533-e1424100823365

Може да запазите пътуване с моторница до Гили от всяка една туристическа агенция или хостел в Бали. Автобусчето ще дойде да ви вземе от мястото, където сте отседнали, ще ви откара до пристанището, след което следва около час и половина плаване до остров Гили Траванган – цената е около 25-40$.

Трите малки острова Гили са много спокойни и тихи, без автомобилен транспорт и, общо взето, могат да бъдат обиколени пеша за по-малко от час. Има невероятни плажове с бял пясък с многобройни кафенета и ресторантчета, местни пазарчета и, разбира се, безбройни възможности за гмуркане. Дори може да получите сертификат за гмуркане PADI срещу сумата от 350$, или ако вече сте сертифициран гмуркач може да се гмуркате за 35-40$.

Но може и да плувате само с шнорхел до самия плаж. Има хиляди красиви корали, гигантски костенурки, пъстри малки рибки и дори рифови акули. За по-малко от 10$ може да участвате в организирано гмуркане със шнорхел на 5-6 различни места на острова.

snorkelling

Гили Траванган е най-големият от трите острова и е най-населен. Има стотици места за настаняване на цена около 10$ за двойна стая. Множеството пазарчета, ресторанти и кафенета със жива музика ще се грижат за доброто ви настроение по време на престоя ви там.

Остров Гили Мено, с луксозните си курорти и липса на тълпи, е подходящ за по-романтични почивки а-ла меден месец, а остров Gili Air е нещо средно между място за парти и спокойна почивка.

IMG_3710

Сега е време да се отправим към Ломбок…

Ломбок

rinjanidaritimbanuh1

Почти изцяло с население от мюсюлмани, Ломбок е много по-малко урбанизиран и туристически, в сравнение с Бали или островите Гили. Изкачване на планината Риняни, висока почти 4000 м, би било един впечатляващ завършек на пътешествието ви из Индонезия.

Това е, което правихме в Индонезия, по време на последното ни пътуване. Определено ще посетим тази приказна страна отново, за да разгледаме други места и да се насладим отново на Бали.

До скоро, Индонезия!

Остави отговор

Вашият имейл няма да бъде публикуван