Автор: Албена Хюбнер

Когато за пръв път посетих Атина, беше люта зима. Според атиняни. Зъзнеха, сгушени в джинсовите си сакенца и сочеха за доказателство 5-милиметровата снежна покривка, задържала се в северните части на града. Слънцето ме приветваше и ми казваше – не ги слушай тези, те не знаят що е студ.

Но някак си усмихнато го правеше, почти по пролетно, и аз се влюбих в града, барабар със слънцето, Акропола и мръсотията. Почувствах се по-у дома от у дома си. Та как да не се влюбиш в място, където през януари улиците са зелени и цветни. А движението не е кой знае колко по-натоварено от това в София, макар местните да твърдят друго.

athens-dani_059.jpg

Градът, с цялата античност която носи внушава респект и някакво странно спокойствие, поне за мен. Макар олющените и неподдържани сгради да не са рядкост, то тези, които съхраняват историята на панелинската цивилизация са внушителни.

Библиотеката

Националната Библиотека на Атина е учредена през 1832 година като „Държавна Библиотека“. Първите „Идеи за създаване на Национална Гръцка Библиотека“ са на елинофила Майер през август 1842 г. Идеята е подета през 1829 година от държавника Йоанис Каподистриас. През 1834 година Библиотеката е преместена в столицата Атина и временно се помещава в сградата на банята, намираща се на територията на древния Ромейски пазар, по-късно бива преместена в църквата „Свети Елефтериос“ и в някои други сгради.

athens_0361.jpg

На 16 март 1888 са направени първите копки на модерна нова мраморна библиотека. До 1903 година Библиотеката се помещава в сградата на Университета, след което се премества в собствената си сграда.

Атинският Университет

Националният Университет на Атина е създаден на 3 май 1837 година и първоначално е подслонен в жилището на архитекта Стаматис Клеантис, в североизточната част на Акропола. Бил е първия Университет не само в Гръцката държава, а в цялото източно Средиземноморие. През 1841 г. университетът се премества в нова сграда, проектирана от Кристиан Хансен.

athens-dani_0121.jpg

Атинският Парламент

Сградата на Парламента е в стил неокласицизъм, проектирана от архитекта Гертнер. Строи се в периода 1836 – 1840г., след което в продължение на много години е служела за царско жилище. Едва през 1929 година сградата се превръща в Парламент.

athens-dani_032.jpg

athens_0651.jpg

Това е едно доста атрактивно местенце за чуждестранните туристи, които се тълпят да наблюдават впечатляващата церемония по смяна на караула. Естествено, най-голямото забавление е снимка с гвардейците. Основно правило обаче е да не се пипат войниците. Иначе, разни веселяци пробват с всякакви маймунджилъци да разконцентрират безупречната им неподвижност. Площадът пред Парламента е пълен с гълъби, които не се плашат от туристите, а дори кацат по раменете ми

Ромейския Пазар

Тук са запазени четири колони от древно-елинската Адрианска библиотека. Естествено, непосредствено до нея има традиционно гръцко каженио т.е. място, където можеш да седнеш да изпиеш една чаша ароматно гръцко кафе, поднесено с чаша вода. Всъщност, в туристическия район е пълно с такива приятни малки кафенета, които носят духа на древна Елада.

athens-dani_0791.jpg

Пътят към Акропола е стръмен, но приятен, а самият Акропол се намира в най-горната част на Атина. Самото словосъчетание е изградено от гръцките думи ????-край и ????-град и означават „крепост в края на града“.

В момента Акрополът е исторически паметник, в който и камъните говорят. Всъщност, когато за пръв път стъпих на Акропола, понечих да си взема малко камъче за спомен. Едва навела се и моментално бях спряна от охраната. Обясни ми се, че за това ми действие мога да бъда подведена под съдебна отговорност. Защото наистина там всеки камък има хилядолетна история.

Остави отговор

Вашият имейл няма да бъде публикуван