Чили – Виня дел Мар и къщата на Пабло Неруда

Автор Борислав Минчев

Отдавна се интересувам от испанския език…Така се случва, че когато човек непрекъснато чете книги на един език, с цел да опознае тази култура, се сблъсква с имената на различни писатели и поети…

На мен ми направи голямо впечатление чилийският поет Пабло Неруда. Неговите стихотворения са изпълнени с любов към морето, която е типична за чилийците и тяхната 5000 км водна ивица. Стиховете на Пабло Неруда наподобяват донякъде разказите на Хемингуей, общото е най – вече връзката на хората с морето и постоянната борба между човека и природата.

Един ден реших да посетя къщата на Пабло Неруда в Чили, за да мога да усетя атмосферата, в която той е творил. От Калгари самолетът води до Далас, откъдето друг ме отвежда до Сантяго – един много познат полет. От самото летище се наема кола и след около 150 км по чудесни пътища, (които в Чили се плащат) се пристига във Виня дел Мар (Viña del Mar). Това е най – големият чилийски морски курорт.

Всяка година там се провеждат музикални фестивали, градът е пълен с туристи, дори и извън сезона. Архитектурата е типично латиноамериканска, която е една смесица от западноевропейско влияние, най-вече немско, и постройки от времето на испанските колонизатори.

виня-дел-мар1

виня-дел-мар2

виня-дел-мар3
От Виня дел Мар отскочих до Исла Негра, където е къщата на Пабло Неруда. Това не е никакъв остров, както някои биха си помислили. Къщата е на самия бряг, високо в скалите, там, писателят е почерпил своето вдъхновение, гледайки вълните, усещайки морския бриз.
пабло-неруда-къща

камбани
Гробът на поета
пабло-неруда-гробЗа съжаление красотата на това място не може да се предаде с думи, нито със снимки. Къщата на Пабло Неруда е един чудесен музей, с експонати от цял свят и далечни култури. Там е и масата, която той сам е направил от едно дърво, плуващо в морето. Човек трябва да посети Исла Негра, за да разбере откъде е дошло цялото вдъхновение на поета, направило го и един от двамата чилийци с нобелова награда.

От Исла Негра реших да отида до високите Анди, по скоро до границата с Аржентина. Пътят води постепенно от огромни лозя (Чили е голям производител на вино), до високи планини (над 6000м), където ледниците никога не се топят. Малко преди границата с Аржентина могат да се видят прочутите Куевас (Серпентини).
чили-аржентина

Ето и границата между Чили и Аржентина

чили-аржентина-граница

Ски курортът Портийо
планини-портийо
Чили е страна с много богата култура и многобройни природни красоти. Човек може да прекара цяла вечност, разкривайки всяка една забележителност. За съжаление в нашия забързан живот нямаме много време за ваканция, но със сигурност някой ден ще се върна тук, за да открия нови и интересни пейзажи.

Остави отговор

Вашият имейл няма да бъде публикуван