Автор: Галя Бончева

(Пътят към Сантяго, Ел Камино де Сантяго де Компостела, или просто пътят Камино е името на всеки от поклонническите маршрути с крайна цел катедралата Сантяго де Компостела, където се счита, че е погребан Свети Яков Зеведеев, един от дванадесетте апостоли на  Исус Христос. Най-популярният маршрут е т.н. Френски маршрут, който започва от градчето Сен Жан Пие дьо Пор във Франция, преминава Пиренеите и пресича цяла Северна Испания. Дължината на маршрута е 780 км. – бел.ред..)

Самолетът от Барселона, който ни върна в България, кацна на пети юни в София. Но, всъщност, аз все още не съм се върнала напълно от Пътя. Все още гледам местата, през които минавам, с преценяващ поглед на пилигрим с раница на гърба. Все още ми липсва общуването с хора, общуване, което не е обременено от снобизъм и стремеж към материалното. Общуване, което носи заряда на човешкото съпричастие и приятелската усмивка.  В следващите редове няма да мога да разкажа всичко, което преживяхме, но ще се опитам да дам възможност да видите Камино Сантяго през моите очи.

Всичко започна преди около две години. Вече бях прочела „Дневникът на един маг“ и „Камино – пътят на духа“. Пътят Сантяго де Компостела е първият европейски културен маршрут. Поклонническите пътища към Компостела са известни още през Средновековието и играят жизнена роля в развитието на европейската култура.Знаех, че рано или късно ще мина по тези места, но тази мисъл не беше от първостепенна важност. И тогава видях филма „Пътят“ – филм за смъртта и промените в живота, обичта и приятелството между хората. Пътят все едно ме повика и тръгнах! С приятелката ми Вера пътувахме до Барселона, а вечерта взехме нощен автобус до Памплона.
saintjean.jpg
Предупреждавам всеки, който ще използва този начин на придвижване до Сен Жан Пие дьо Пор, че автобусът от Барселона пристига в Памплона в 4 часа сутринта. От Памплона до Сен Жан има автобус, но през месец май той тръгва едва късния следобед. Затова бяхме невероятно щастливи, когато намерихме още двама пилигрими – Джорди от Валенсия и Съни от Корея, с които наехме такси до началната точка на тръгване на границата с Франция. Средната цена на таксито е 100 евро. Доста, нали?!

-.img_8707.jpg

Ето и ул. „Rue de la Citadelle“ №39 -мястото, което ще ви снабди с паспорта на пилигрима и мидата на Св.Яков. Срещу този паспорт можехме да спим в така наречените „албергета“ – местата за подслон на пилигримите. Получили всичко необходимо и пожеланието „Буен Камино“ от планинския водач Филип, тръгнахме към първата среща по Пътя – среща с Пиренеите. Пътят от Сен Жан до първата спирка в Испания – Ронсесвалес е около 25 – 27 км. Маркировката е чудесна и няма вероятност да се изгубите. Планината е невероятна – зелена, прохладна, с аромат на планински треви и … се оказа трудна за мен. Десеткилограмовата раница ми се стори най-тежкото нещо, което съм носила някога! Винаги съм смятала, че знам смисъла на думата „умора“, но едва в Пиренеите разбрах нейното истинско значение.

----.img_5405.jpg

-.img_8976.jpg

-.img_8861.jpg

Привечер, пристигайки в Ронсесвалес, мечтата ми беше да се добера до леглото и спалния си чувал. Албергето, в което спахме, е част от манастирски комплекс и побира повече от 130 човека. Сутринта се почувствах като новородена след кроасан и ароматното кафе с мляко! Първата седмица е най-трудна – появиха се мехури на краката, независимо, че обувките бяха изключително удобни, гърбът и раменете бяха преуморени. Но се свиква с всичко и идва моментът, когато се чувстваш щастлив с тялото, което става все по-жизнено и пъргаво, независимо от увеличаващите се километри. Невероятно е усещането по време на ежедневната  вечерна меса в катедралните храмове. Имаш възможност да почувстваш единение с останалите, да се помолиш за хората по света, както и за онези, които вървят по Пътя, и да си обещаеш, че ще продължиш да опитваш да правиш добро. Няма да забравя протегнатите ръце и прегръдките с непознати хора, с които все едно обменяхме енергия, която те зарежда за следващите дни! Вървя по Пътя и мисля, колко много хора са минали по тези места и са оставяли отпечатък от стъпките си, носейки със себе си своите надежди, мечти, отчаяние и вяра. Понякога през ума минава мисълта: „Струва ли си усилието?“. И отговорът идва бързо: „Да, струва си! Струва си, защото на Пътя разбираш колко силна е волята и вярата в себе си, в света около теб и в онова невидимо нещо, което носи равновесие в природата и между хората и, което някои наричат „Бог“.

Остави отговор

Вашият имейл няма да бъде публикуван