За островите Галапагос и техните обитатели

Галапагоските гигантски костенурки (Chelonoidis nigra) са едни от най-дълголетните гръбначни животни на земята. В природата достигат възраст от над 100 години и тежина от няколкостотин килограма. Тези костенурки се срещат само на няколко от островите на Галапагоския архипелаг (Еквадор) – група вулканични острови в източната част на Тихия океан. Подобни на тях, но малко по-малки по размер, са гигантските костенурки (Geochelone gigantea) от архипелага Алдабра в Индийския океан.

След пристигането на европейците през 16 век, популацията на Галапагоските костенурки намалява застрашително, но през последните десетилетия се полагат успешни усилия за запазването на вида. Днес се счита, че има около 15-20000 екземпляра.

Галапагоските острови са известни и с много други ендемични видове животни, които не се срещат другаде по света – галапагоски пингвин, „чинките на Дарвин“ (няколко вида врабчови птици), тюленът Галапаговски морски лъв, раци и др. Именно тук Чарлз Дарвин прави наблюдения и изследвания, и се заражда еволюционната му теория.

Остави отговор

Вашият имейл няма да бъде публикуван