Съдържание:

 


 

Кои са най-добрите сайтове за резервиране на хотели онлайн през 2016?

 • Booking.com – Любимият ни сайт за резервиране на хотели. Страхотен и за планиране на пътуване. Можете да запазвате местата за настаняване, които сте си харесали, в списъци, за да ги намерите по-късно.  Проверени (истински) отзиви от реални гости.

Booking.com - най-добрият сайт за онлайн резервации на хотели

Booking.com има най-добрите оферти, лесен за използване уебсайт и удобни допълнителни функции за планиране на пътешествия.

 • HotelsCombined.com – Най-добрият сайт за сравняване на  хотелски цени от всичките водещи сайтове за пътуване.
 • Agoda.com – Специализиран в югоизточна Азия.

Как да спестим пари при резервация на хотел

 • Започнете търсенето на хотел възможно най-рано. Колкото повече време имате, за направите проучването си, толкова е по-вероятно да намерите по-добра оферта.
 • При ранно резервиране получавате не просто най-изгодните оферти. Ако резервирате рано ще получите най-добрите стаи.
 • Ако нямате точни дати за пътуване сравнете различните периоди, за да намерите най-добрите предложения. Хотелите могат да бъдат препълнени, ако има голямо мероприятие или събитие. В резултат – единият уикенд може да е зает и скъп, а следващият – евтин и свободен.
 • Сменяйте уикендите с дни от седмицата. Хотелите имат различни целеви групи от посетители, които имат много различни графици на пътуване през седмицата и уикендите. Хотелите търсени от предимно пътуващи по бизнес могат да са много тихи (а и с големи отстъпки) през уикендите. Хотели, в които отсядат предимно туристи пътуващи за удоволствие ще са претъпкани през уикенда, но по-евтини през седмицата.
 • Запазвайте най-евтината стая чрез сайт за резервации, а след това се обадете директно в хотела, за да ги предупредите за специалните ви изисквания или да попитате дали има възможност за нещо по-добро – ако хотелът е празен, често може да получите по-добра стая за същата цена или за съвсем малко по-скъпо.

Кога е най-доброто време да направим резервация на хотел?

Ето едно правило, което работи в почти всички случаи: за хотели с бизнес клиенти предходната седмица или десетина дни ще получите най-добрите оферти. За хотели и курорти, които имат предимно туристи за клиенти ще е най-добре за резервирате от 2 до 6 месеца предварително.

Защо? Пътуващите по бизнес е много по-вероятно да си потвърдят плановете в последната минута (или предходната седмица).  Един месец предварително един бизнес хотел във финансовия район на Лондон, например, може да няма много резервации, но е малко вероятно да пусне стаи на промоция. Този хотел ще очаква много запитвания през текущата седмица или предходната преди събитието.

Често не става дума дали просто цената ще е по-ниска. Ако резервирате по-рано ще получите най-добрите стаи на същата цена, като на по-некомфортните стаи. Например, огромна семейна стая за същата цена или малко повече от цената на миниатюрна двойна стая.

А ако хотели в курорти като Санторини, Пукет или Бали имат много свободни стаи в предходния месец, то те ще започнат да се тревожат. Повечето от гостите им би трябвало вече да са си направили резервациите и затова хотелите ще започнат масивна кампания за отстъпки.

През кой ден от седмицата има най-изгодни оферти за хотели?

Зависи от типа хотел.

Бизнес хотелите предлагат по-големи отстъпки през уикендите (когато бизнес клиентите са си у дома). Бюджетните хотели ще имат празни стаи (и отстъпки) през седмицата, защото хората, които отсядат в тях (за уикенд шопинг, студенти, пътуващи за концерти) идват през уикендите и напускат в неделя вечер.

Защо хотелите използват системи за резервация като Booking.com?

Тук вече става сложничко за хотелите. Да, те искат да си напълнят капацитета. Дори ако един гост плати само половината от обичайната цена, то това все пак е по-добре от нищо. От друга страна хотелите не искат да стане практика гостите, които чакат до последния момент да получават най-доброто. Тогава всеки би чакал до последния момент и ще очаква (и най-вероятно ще получава) отстъпки.

Хотелите предлагат тези стаи на сайтове за резервация, така че отстъпките да не се отразяват директно на имиджа на хотела. Ако някой гост научи от друг гост, че той е получил 50% отстъпка чрез резервация от Booking.com, той най-вероятно само ще повдигне рамене и ще се опита да запомни името на уебсайта. Но ако този същият гост научи, че познатият му просто е получил тази отстъпка чрез уебсайта на хотела, то той би се разстроил и разочаровал от непостоянната ценова политика на хотела.

Също така, когато се правят резервации чрез трета страна, често едновременно се купуват и странични туристически продукти ( туристически застраховки, самолетни билети, автомобили под наем). Те спомагат да се „замъгли“ реалната цена на хотелската стая и е по-трудно да се направи директно сравнение от друг гост.

Какво е включено в цената и има ли допълнителни такси?

Когато сравнявате различни цени от различни уебсайтове, проверете какво е включено в дадената цена. Има ли допълнителни такси и надценки?

Допълнителните такси могат да бъдат някое от следните:

 • Градски, курортни или държавни такси
 • Такси за резервиране (често прикрити като хотелски такси)
 • Курортна такса
 • Такса за ползване на басейн или спа
 • Такса за ползване на интернет
 • Надценка при краткосрочен престой или за почистване на стаята
 • Паркинг и др.

Очевидно не е лесно да се сравнят две цени, като се вземат под внимание всички тези допълнителни такси. Но все пак цената на стаята е най-голямото перо, така че се фокусирайте на това.

Ако сте отседнали в голям курорт, препоръчително е да проверите в официалния уебсайт на хотела за евентуалните допълнителни такси (например за използване на спа).

Повечето уебсайтове имат филтри за търсене, с които да проверите дали имат, например:

 • Плувен басейн (вътрешен и/или външен басейн)
 • Спа
 • Фитнес център
 • Кухненски принадлежности
 • Wi-fi (Безжичен интернет)
 • Паркинг
 • Местоположение (близост до летище).
 • Транспорт до летището
 • Стаи за инвалиди

Един последен съвет е да проверите дали е включена закуска. Когато пристигнете в хотела дори може да попитате (с тон на гласа, като на човек, който очаква закуската да е включена). Обикновено една допълнителна закуска на блок маса излиза почти нищо на хотела, но за вас може да е от голяма значение, особено ако престоят ви е по-дълъг.

12 Съвета за запазване на хотел онлайн

Това са проверени съвети за изгодно резервиране на хотел онлайн.

 • Важно! – Подобно на самолетните билети и цените на хотелите се движат нагоре и надолу. Но за разлика от самолетните билети, можете (обикновено) да отменяте хотелска резервация и да запазите друг хотел – или дори да запазите същия хотел, но чрез друг уебсайт. Така че, ако намерите изгодна оферта – запазете я. А същевременно продължавайте да търсите за още по-добро предложение.
 • Важно! – Потвърдете директно с хотела, след като вече сте направили резервация от онлайн сайт (напр. booking.com). Това е лесно, а и си струва усилието. Понякога, може да получите дори и по-добра стая, отколкото ако не се бяхте свързали с хотела. Например, може да изпратите имейл подобен на следния: „Здравейте, просто исках да потвърдя резервацията ми във вашия хотел. Ние сме семейство с 2 малки деца и наистина ни се иска всичко да мине без проблеми. Поздрави.“ Най-малкото, така персоналът ще знае, че ви трябва по-голяма стая. Може би това няма да промени нищо, но понякога ще бъдете приятно изненадани.
 • Разпечатайте имейла, който сте получили за потвърдената резервация (или бъдете готови да го намерите бързо на телефона си), за да го покажете на рецепцията. В девет от десет случая няма да ви се наложи да го показвате, но понякога така ще може да докажете резервацията си, ако случайно хотелът не я е получил.
 • Ако имате точно определени дати, в които искате да запазите хотел, то вече сте в неизгодно положение. Естествено, понякога се налага да пътувате на точно определени дати, но ако може да го направите по обратния начин – опитайте се първо да запазите хотел според най-изгодните дати.
 • Проверявайте няколко сайта преди да резервирате: уебсайта на хотела и поне два сайта за онлайн хотелски резервации.
 • Ако искате да отседнете в точно определен хотел, но местата са изцяло изчерпани, то проверете и във втори, и трети уебсайт. Може просто стаите, които хотелът е заделил за продаване чрез първия сайт да са изчерпани, което не означава че целият хотел е пълен.
 • Ако е възможно проверявайте директно в хотела за оферти или специални бонуси. Това става все по-неефективно, защото сайтовете за онлайн хотелски резервации са все по-конкурентни, но защо пък да не опитате. Особено, ако престоят ви ще е седмица или повече.
 • Най-големият риск на запазването на хотел чрез онлайн сайт за резервации не е че може да бъдете измамени (всички сайтове, които споменаваме тук са с безупречна репутация), а че може да се получи дублиране на резервациите. Случва се много рядко, но се случва. Ако след като се направили онлайн резервация се свържете директно с хотела (това е вторият път, когато го споменаваме, тъй като е много важно) този сценарий става много по-малко вероятен.
 • Ако запазите хотел, който не позволява анулиране (четете дребния шрифт) няма да можете да се откажете, така че трябва да сте сигурен преди да направите резервацията.
 • Ако има прекалено много изисквания на които държите, не забравяйте да ги споменете, когато правите онлайн резервация. Обикновено има форма за добавяне на такава информация.
 • При бюджетните хотели най-често е по-добре да направите резервация директно с хотела. Обикновено такива хотели не са включени в сайтове за резервация, така или иначе.
 • И накрая – независимо как сте направили резервацията изпратете имейл на хотела един ден преди да пристигнете. Това е допълнително усилие, но си струва. Ако вие покажете, че се интересувате от резервацията ви, стаята ви, престоя в хотела… то и хотелът ще ви отвърне със същото.

Най-добрите хотели от най-популярните дестинации

Ето директните линкове към някои от най-популярните дестинации за 2016:

Хотели в Европа

Хотели в Азия

Хотели в САЩ

Хотели в Мексико и Карибите

Вижте още

Остави отговор

Вашият имейл няма да бъде публикуван