Лапландия – 190 000 елена, 749 планини и 1 Дядо Коледа

Вероятно като дете сте мечтали да посетите Лапландия – мистичния дом на Дядо Коледа. Иронията е, че като големи вероятно ще ви хареса още повече.

Ето няколко причини, заради които си струва да посетите финландска Лапландия.

  • Град Рованиеми (Rovaniemi) – столицата на провинция Лапландия и „официален“ дом на Дядо Коледа. Градът е близо до Северния полярен кръг и е отправна точка за пътешествия в дивата природа. Много туристи идват специално и да наблюдават Северното сияние (Aurora Borealis), което в Лапландия може да се наблюдава почти 200 дни на година. Рованиеми е и дом на трето дивизионния футболен клуб „Дядо Коледа“ (FC Santa Claus AC). 
  • Северното сияние (Aurora Borealis) – както вече споменахме, Лапландия е едно от най-подходящите места в света, откъдето да се наслаждавате на този невероятно красив природен феномен. Според легендата Северното сияние се причинява от опашката на северната лисица, която праща блещукащите светлинки в небето. По-прозаичното обяснение е, че то се образува вследствие на взаимодействието на заредени частици от слънчевия вятър с магнитосферата.
  • Във Финландия има близо 170 000 езера, като немалка част от тях са в Лапландия. Тук е и езерото Инари, третото по големина във Финландия, с близо 3000 острова и изобилие от пъстърва, сьомга, бяла риба, костур и щука. Но не забравяйте да се облечете добре, за да не хванете вместо риба – настинка.
  • Дивата природа на Лапландия е почти непокътната – тук бродят вълци и кафяви мечки (добра идея е да си свирукате, докато се разхождате, за да ги предупреждавате за идването си); хиляди елени и други животни. На туристите се предлагат „сафарита“ с кучешки впрягове, които могат да продължат с дни. А според статистиката въздухът в Лапландия е третият по чистота в света. 
  • Културата на Сааами – народът Саaми (Sámi) е коренното население на северната част на Скандинавския полуостров – живеят в Швеция, Норвегия, Финландия и североизточна Русия. Във Финландия има около 6000 души. Ако искате да научите повече за културата на този народ може да посетите музея Arktikum в град Рованиеми.
  • Финландската сауна заема специално място в сърцата на местните. Тя е супер гореща, може да продължи с часове и в нея трябва да сте напълно голи.
  • И разбира се, Дядо Коледа. Всеки знае, че той живее някъде в Лапландия. Точното местоположение на дома му не е известно, но той целогодишно приема посетители в „резиденцията“ си, Селото на Дядо Коледа, на 8 км от град Рованиеми.

Снимки: www.VisitFinland.com

Остави отговор

Вашият имейл няма да бъде публикуван