Автор: Борислав Минчев

Ето накратко за моето пътуване до най – южната част на Чили.

Аз често пътувам до Аржентина и понякога до Чили, но най – вече в централната част, което ще бъде част от друг пътепис.

Отдавна бях чел за прочутите скални монументи в Патагония, наречени Торес дел Пейн. Тяхната гледка е омагьосваща.

От Калгари самолетът лети за около 3 часа и половина до Далас, Тексас, където се сменя след около 2 часа престой. Следващото летище е Артуро Мерино Бенитес, или по – накратко SCL. Там след около 30 минутна митническа проверка се сменя самолета, от интернационален на вътрешни полети. За идване от Канада, входната виза се издава на място и важи до изтичане на паспорта, струва 50 USD.

От Сантяго де Чили следващият полет води до Балмаседа (Balmaceda). Това е малко селище в Патагония, планините са по – скоро хълмове, основният поминък на хората е животновъдство, най – вече овце и крави.

От Балмаседа, следващият полет е до Пунта Аренас. Този град е разположен на северната част на Магеланския проток и е само на около 200 км северно от Нос Хорн.

Архитектурата в града, с най – хубавите постройки, носещи стила на германски или британски архитекти, не е нищо впечатляващо.

ПунтаАренас-min

От Пунта Аренас се взема кола под наем, за предпочитане 4X4. Тръгва се по единственото шосе, водещо на север. По пътя може да се видят много нанду, т.е южноамериканския щраус, който вече е изчезнал от централната част на този континент.

нанду-min

Пътят води до Пуерто Мон – малко градче южно от националния парк Торес дел Пейн, където основният поминък на хората е туризъм и малко риболов.

Около 10 км северно от Пуерто Мон пътят се превръща в черен път. Има необичайна фауна, с типичните за Патагония гуанако. Гуанакото е чифтокопитно животно от рода Лама от семейство Камилови. Живее в студените и планински райони на Южна Америка.

гуанако-min

Най-сетне, след около 150 км, пътят води до крайната цел: хотел Hosteria Lago Grey. Това е много хубав и луксозен хотел в подножието на Торес дел Пейн. Препоръчително е всеки турист да остане поне 4-5 дни, за да може да обиколи всички красиви природни забележителности, които районът предлага.

А една от тези забележителности е езерото Lago Grey.

hosteria5-min

Това е ледниково  езеро, което се захранва от ледниковия масив на Патагония – същият масив, от който се отделя прочутият ледник Перито Морено в Аржентина.

Има малко корабче, което води туристите до езика на ледника, където може да се пие чаша уиски с 5000-годишен екологично чист лед. Някои нощни клубове в Ню Йорк предлагат 3000-годишен лед от ледниците на Гренландия за около 100-150 долара.

борислав-минчев-min

Когато слънцето се покаже зад облаците, човек може да се наслади на живописната гледка на Торес дел Пейн.

торес-дел-пейн1-min

Има много живописни места по света, чиято красота може да се покаже на снимки, но Торес дел Пейн не е от тях. Човек трябва да е на място, за да може лично да се наслади на това, което природата му предлага.

торес-дел-пейн2-min

борислав-минчев1-min

landscape1-min

Остави отговор

Вашият имейл няма да бъде публикуван