Автор: Дисаги

Отиваме първо да разгледаме една малко позната частица от Европа и Великобритания –  Гибралтар. Скала, на която живеят  диви маймуни от рода маготи – и има легенда, че докато на тази територия ги има, дотогава и тя ще бъде английска, така, че англичаните добре се грижат за тези си поданици…

За любителите на историята трябва да кажем, че през осми век Гибралтар е завладян от маврите. По-късно, през 1602 г. преминава към Испания, а през 1704 г. е завоюван от Великобритания. Сравнително скоро, през 1967 г. на референдум, жителите на Гибралтар гласуват и той остава британско владение (едно ключово и лъскаво владение). Единственото селище в страната е град Гибралтар с население около 30 000 души.

img_2562.jpg

Поглед от централния площад към „Скалата“. На самия връх се намира военно поделение. Качихме се до  крепостта, откъдето се открива  гледка към Испания и морето.

img_3499.jpg

Шосето, водещо от Испания до Гибралтар пресича самолетната писта и понякога се налага да се изчаква кацане или излитане на самолет. Това, всъщност, е добре дошло за туристите, които го възприемат като атракция.

img_3262.jpg

Друго интересно място, което посетихме – ботаническата градина, простираща се на 6 хектара, датираща от 1816 г. , създадена от генерал Джордж Дон, с идеята това да стане място за почивка на гарнизона му.

img_3275.jpg

Сградата на Губернаторството, пред която винаги има караул от гвардейци.

Един отговор

  1. Хотел Слънчев бряг

    И сега е момента да пътуваме и да се наслаждаваме на слънцето и морето, после остават само хубавите спомени и снимките и пак ще си мечтаем за лятото 🙂 Очевидно този който е написал статията е доста подготвен с темата след като детайлно описва възможностите но трябва да знаем че понякога евтиното излиза скъпо и е важно когато тръгваме на екскурзия да сме подготвени за извънредни разходи. все пак статията е добра и дори и да не обърнете внимание на съветите то поне е добре да знаете че почивка в България, несебър примерно или в Турция или Гърция не е чак толкова недостъпна цел за хората с по малки възможности.

    Отговор

Остави отговор

Вашият имейл няма да бъде публикуван