Разходка и забележителности в Будапеща

Автор: Николай Зайнелов, http://nikolay.zaynelov.com/

Здравейте,

Поредната дестинация от нашия списък за посещения (който учудващо съвпада с дестинациите, до които лети Wizzair от София) беше Будапеща. Тръгнахме бързо и без много подготовка, но това, разбира се, не попречи да обиколим доста от забележителностите и някои интересни места.

Митове

Установих, че предварителните ни проучвания и разговори с приятели и познати, както и информацията в някои пътеводители не съвпадат много с истината. Ето и някои от тях:
Хората не говорят английски“ – не сме имали абсолютно никакъв проблем с комуникацията. Навсякъде сме се справяли без проблем.
Храната е много евтина – за 5€ човек може да поръча супа, основно и десерт“ – Това важи единствено, ако си 45 кг мацка, на която порционът е около 300г сумарно. Но за храната по-късно.

Валута и обслужване

Официалната валута в Унгария е унгарския форинт или накратко HUF. Курса по времето на нашето посещение (2012 г.) бешe 1 лв. = 144 HUF или 1000 HUF = 6,9 лв.

(бел. ред.: Към юни 2016 г. 1 лв. = 161 форинта или 1000 форинта са 6,20 лв. и  всички примерни цени в този пътепис са преизчислени по този курс).

Искам да призная, че въпреки приличните ми познания по математика постоянно се затруднявах да пресметна наум колко приблизително струват нещата, които си купувам.

Обслужването беше странно. Не бих казал, че е особено добро, дори на едно от местата дойдоха на масата да ни държат сметка защо коментираме нещо по поръчката на мекици. Във всички заведения гледат да те претупат и те гледат с някакво пренебрежение.

Храна

Храната в Будапеща, както казах по-горе не се оказа много евтина, но е с доста по-ниска цена от тази в съседна Виена , например. Ето и пример колко струват някои често използвани хранителни стоки в туристическите райони:

 • Вода 500 ml – 250 – 350 HUF [1,55-2,15 лв. ] (в МакДоналдс – 420 HUF) [2,60 лв.]
 • Вода 1,5l – 500 HUF [3,10 лв.]
 • Кока-кола 500ml – 250 – 350 HUF [1,55-2,15 лв.]
 • Голямо меню в МакДоналдс – 1300 – 1500 HUF [8,00-9,28 лв.]
 • Кафе – 200 – 500 HUF [1,20-3,10лв]
 • Кафе с парче пай в МакКафе 800 – 900 HUF [4,95-5,60 лв.]
 • Дюнер – 800 HUF [4,95 лв.]
 • Гулаш – 800 HUF [4,95 лв.]
 • Наденички – 300 HUF/100г [1,86 лв.]
 • Свежа салата – 600 – 800 HUF [3,70 – 4,95 лв.]
 • Телешко и зеленчуци на скара – 3000 HUF [18,56 лв.]
 • Голяма наденица с пържени картофи – 1500 HUF [9,28 лв.]
 • Мекици – 500 – 800 HUF [3,50-5,50 лв.]
 • Бира – 400 – 500 HUF [2,50-3,10 лв.]

По съвет от приятели, посетихме Централните хали, където намерихме вкусни наденички, мекици с големината на голяма чиния, покрити с пудра захар и канела или пък течен шоколад.

На различни места предлагат сладко изпечено тесто във формата на голяма фуния, което така и не разбрах как се казва. Отвън е покрито с различни неща, които определят няколко вкуса – на захар, канела и др. Много е вкусно. Изглежда като нещо типично за Унгария, не съм виждал другаде.

И накрая, след толкова много консумация, ще трябва да се бръкнете и за тоалетна – 150 – 200 HUF [0,93 – 1,25 лв.]. В МакДоналдс е безплатна при показване на касова бележка.

Градски транспорт

Градския транспорт е прекрасно уреден. Горещо препоръчвам да си купите карти за градския транспортЦените са прилични – 3 дневна карта излиза 4150 HUF или около 25 лв. Това включва целия градски транспорт – метро, трамваи, автобуси. Важно! Трябва да напишете името си на картата за градски транспорт на латиница с главни букви, иначе не е валидна.

Разбира се, типично по тарикатски начин, на летището се предлагат карти максимум за 1-3 дни и единични билети. Няма начин да се купи 7-дневна карта. Това, в случай, че будките не са затворени. Ако имате монети, може да си купите билет за 350 HUF [2,16 лв.] от автомат на автобусната спирка, но кой ще си носи монети, ако не е ходил досега?

Така че единственият начин да се сдобиете със 7-дневна карта (в случай, че сте решили да останете повече от 3 дни), е да се натоварите на първия автобус 200E, който е единствения градски транспорт до летище BUD, терминал 2. Купувате си билет от водача, на цена от 400 HUF [2,47 лв.] и слизате на последната спирка. От там влизате в последната спирка на метро 3 и си купувате така търсената 7 дневна карта (преди 21:30 ч, когато затварят будките за продажба на карти). След като се качите на метро 3, можете да отидете буквално до всяка точка на града. В центъра на града се пресичат трите метро линии, а автобусите и трамваите са с много добри маршрути и с едно прекачване може да се стигне почти до всякъде.

Можете да си купите и туристически карти, които включват отстъпки и някакви безплатни входове за музеи, но цената е двойна, а бонусът им не е съществен.

Хотел

Цените на хотелите са различни, но доста по-приятни отколкото в по-големите столици. Ние отседнахме в хотел от веригата Ibis. Хотелът беше на много добро място, на 10 метра от метро станция на линия 2. Цената беше около 40€ на вечер. Разбира се има дребни неща, които ни дразнеха – няма мини бар, в който да си сложа някоя бира от магазина отсреща или пък трябваше да искаме допълнителни кърпи, тъй като имаше само две за двама човека. Същото важи и за завивките, добре че имаше една в гардероба.

Забележителности

Неочаквано, списъкът със забележителности в Будапеща е доста дълъг. Както обикновено, ще кажа няколко думи за всяка една забележителност и ще кача снимки. Ето го и списъка:

Замъкът Буда (Buda Castle, Budavári Palota)

dsc_7266

От 1987 г. замъкът Буда е в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Замъкът е наистина много красив комплекс от сгради, които през нощта изглеждат още по-добре. Историята на замъка не е лека. Построен е през 1265 г., но е бил разрушаван няколко пъти. Сюлейман Велики и турците пощадяват замъка при превземането на Унгария и в частност Буда, но го разграбват. След това обединени християнски войски „освобождават“ Пеща от турците, но разрушават почти целия комплекс до основи. Най-големи поражения са нанесли  бомбардировките през Втората световна война.

Унгарският парламент (Hungarian Parliament, Országház)

2_dsc_7473

Унгарският парламент е най-голямата сграда в Унгария и вторият най-голям парламент в Европа (най-вероятно след Румънския). Сградата е 268 метра дълга, 123 метра широка и 96 метра висока. Фасадата е симетрична и е успоредна на р. Дунав, както ще видите на снимките.  През Втората световна война Унгарския парламент е разрушен почти напълно, но по-късно е възстановен изцяло.

Базилика Св. Стефан (St. Stephen’s Basilica, Szent István-bazilika)

dsc_7318

Базиликата Св. Стефан е кръстена така в чест на първия крал на Унгария. Това е най-голямата базилика в Унгария, с височина от 96 метра. Можете да се качите на терасата на купола и да разгледате цяла Будапеща отвисоко. Цената за качване с асансьора и по стълбите е една и съща – 500HUF [3,50лв]. Когато бяхме на терасата забелязахме, че има външен и вътрешен купол, което малко ни озадачи и нямам представа дали това е нормално и дали базиликата не е достроявана.

Остави отговор

Вашият имейл няма да бъде публикуван