С ретро влак от Септември до Велинград и обратно

Автор: Красимира Дечева

На 23 февруари Светлин Маринов (photoforceи Клуб Фото-Култ,със специалното съдействие на „Лукойл“, организираха атракционно фотографско пътуване „Полярен експрес“ по маршрут Септември – Велинград – Септември с единствения реставриран ретро влак в България.

Светлин Маринов разказа следното: „Локомотивът на влакът е един от най-мощните и тежки парни локомотиви на БДЖ. Произведен през 1949-та година в полския завод Chrzanow Poland. Докаран е в България и до навлизането на по-модерни локомотиви е обслужвал влакове единствено по линията гара Септември – Банско. Композицията е с автентичен ретро-фургон и два ретро пътнически вагона. Първият, BC76.4 е единственият оцелял от доставените осем на брой такива през 1941-ва година и е произведен в Германия. Другият пътнически вагон, C no.502 е също така единствен по рода си, произведен от фабриката KOPRIVNICKA VOZOVKA и доставен в България през далечната 1926-та година. Движи се по линия N16: Септември -Велинград – Добринище. Завършена е 1940. Последната секция Банско – Добринище е открита 1945г. След Велинград преминава най-високата гара на Балканите „Аврамови колиби“ 1267 м.“

2.jpg

Пътуването   започна  в 9:40 от гара  Септември.  Ретровлакът ни преведе през  тунели и мостове, малки, китни гарички и гледки, към любимите Родопи.

3.jpg

Чинно се надвесвахме от вагоните за да хванем „по-добрата гледна точка“: момента когато влака завива и предстои тунел. Спътниците се грижеха да не бъдем отнесени от идващата скала, като навреме ни издърпваха навътре. Стояхме между вагоните и се радвахме на парата и саждите, които бяха в изобилие, особено в тунелите. Специалните „Фото-Паузи“ се разпознаваха след три локомотивни сигнала, подадени от г-н Стрезов (машиниста).

4.jpg

5a.jpg

6.jpg

Изсипвахме се  по трасето, минавахме пред локомотива и заемахме  удобни позиции, за да запечатим със съвременна техника отминалото великолепие на релсовия транспорт.

При сигнал  подаден от  Светльо към Стразов (с автентично телефонно устройство) огнярите задвижваха малкото влакче с много пара и стиснати палци, тревожно следейки дали поредния фотограф ще успее да се махне навреме от релсите.

8.jpg

Снимането за някои не бе достатъчно и с риск да повредят  компактния си цифров фотоапарат го сложиха на видеорежим и поставиха под релсите…

10.jpg

Организаторите се бяха погрижили  да има за всички баничка, боза и айрян. Не по разписанието пристигнахме във Велинград, където всеки бе свободен да се забавлява.

12.jpg

Започна се с раздаването на широкоъгълни обективи сигма, нашата компания се сдоби с 4,5 мм фокусно разстояние. Повече от забавно – насочваш обектива напред и си виждаш обувките.

13.jpg

Разходихме се из града и посетихме ресторант „Милениум“. Там атракцията бяхме ние – апарати, дълги обективи, лаптопи върху масата.

14.jpg

Съвсем целенасочено към нас се устреми Бай 100ЯН (колега, както разбрахме после) . Находчивият родопчанин, попълва самостоятелно фишове за тотото и ги продава на почиващите туристи. Доста атрактивен и привличаш вниманието веднага го вербувахме за модел. С охота ни позира.

15.jpg

Около 17,00 се насочихме обратно към гарата. Качихме се в вече познатия ни влак, поздравихме машинистите  и потеглихме обратно.

16a.jpg

18.jpg

Помахахме на скриващото се слънце, полюбувахме се на искрите, проблясващи от саждите и слязохме в Септември доволни от чудесно изкарания ден.

20.jpg

1.jpg

Остави отговор

Вашият имейл няма да бъде публикуван