5 причини да посетите Тбилиси

1. Спиращите дъха панорами

Тбилиси е разположен в планинска част, което определено ще ви представи изключителни гледки.

Най-популярното място, откъдето можете да се любувате на прекрасен изглед, е богатата на история, крепост Нарикала. До нея лесно се стига пеш от площад Мейдани.

В града има и множество ресторанти, които са на добро място и можете да видите зашеметяващи изгледи.

Друго място, откъдето се открива панорамна гледка е парк Мтацминда. Отправете се към планината по въжен мост, разходете се и наблюдавайте залеза сред кристалния планински въздух.

Narikala

Narikala2

Снимка: Mikhail Kryshen,

image003

2. Божественото грузинско вино

Грузия е известна със своите вина. В Тбилиси има изобилие от изби и избички, където можете да опитате различните сортове вино и да си купите бутилка или просто да изпиете по чаша или две.

„Винотека“ е една от многото изби, които предлагат дегустация. Вино-бар „Кареба“ е перфектен за релаксиращо вечерно питие.

Посещавайки една от тези избички, ще научите за любопитни факти за грузинското вино, ще се насладите на изпълненията на местни музиканти или ще си поприказвате с приятелски настроените бармани.

Vinoteka

Снимка: Joakim Olander,

image003

3. Малки късчета изкуство

Правенето на малки шедьоври е част от ежедневието в грузинската столица. Почти навсякъде из центъра на Тбилиси ще се натъкнете на ръчно изработени дрехи, съдове, сребърни аксесоари, картини, бродерии и други подобни изработки.

Базарът Мейдан пък е най-популярното място за купуване на местни сувенири. Дори и да не сте в настроение за пазар, целият този колорит си заслужава да бъде видян и почувстван.

Meidan-Tbilisi

Снимка: Internauten Basis,

 image003

4. Грузинската история

Тбилиси е град, където историята и модерността съществуват съвместно и се преплитат. Останки от пленително минало и сложно настояще могат да се видят навсякъде. Тбилиси е основан върху серни горещи извори, които и до днес са една от забележителностите в центъра на града.

Сгради, построени през 14-ти, 17-ти и 19-ти век все още формират части от центъра на града.

Пантеонът „Мтацминда“ е друга забележителност, която има голямо религиозно, културно и историческо значение за местните.

Tbilisi

Снимка: Vladimer Shioshvili ,

image003

5. Финалът за Суперкупата на Европа

Тази година Тбилиси бе избран като град-домакин на финала за турнира за Суперкупата на Европа. Това ежегодно футболно събитие се провежда в различен град всяка година, а миналогодишния жребий предопредели грузинската столица за домакин. Мачът ще се изиграе на стадиона Борис Паихадзе Динамо Арена, а самият мач е само след няколко дни – на 11-ти август 2015г. На зеления килим ще се срещнат испанските Севиля и Барселона, като последните са изявен фаворит на Betfair за спечелване на отличието.

Boris-Dinamo-Arena-Tbilisi

Снимка: Levan Gokadze,

image003

Остави отговор

Вашият имейл няма да бъде публикуван