Автор Dani Henirich, www.globetrottergirls.com

Когато Lonely Planet публикува класацията си за топ 10 градове, които си струва да посетиш през 2015 г., аз се почувствах равнодушна към повечето от изброените, но за един избор се съгласих изцяло – Валета.

Този град бижу обикновено е пренебрегван, казва Lonely Planet, a трябваше да призная, че и аз имах вина за това: в мои предни пътеписи съм разказала за впечатленията си от Малта, за пешеходната ми разходка из острова, за средновековната Мдина и за вкусната малтийска храна, но не съм ви разказала нищо за мястото, където прекарах повечето време от престоя си в Малта: Валета, малката столица на тази островна държава.Валета-Малта-min

Валета е избрана за европейска столица на културата за 2018 година, което означава, че в момента там текат допълнителни реставрации и обновления, които добавят към атрактивността на града – и това ще помогне на Валета бавно, но сигурно да се появи в списъка на най-харизматичните столици на Европа. Сигурна съм, че след 2018-та никой вече няма да подценява Валета.

А сега искам да ви заведа на фотопътешествие из Валета.

Валета-Малта2-min

Не мисля, че някога съм била в столица, толкова малка и толкова очарователна – Валета е всичко друго, но не и типична столица. Тя дори не е най-големият град в Малта. Малкото градче, с население от малко над 6000 души, е почти най-малката столица в Европа (всъщност само Вадуц в Лихтенщайн е по-малка); но определено е една от, ако не и най-впечатляващите столици, с толкова много живописни сгради, че така и не успях да се уморя да скитам по улиците и да снимам различните цветове и видове дървени балкончета. Тези дървени балкони започват да се появяват във Валета през 18-ти век и се счита , че идват от арабския стил, който е популярен в северна Африка и други мюсюлмански държави .

Валета-Малта3-min

С толкова много кораби от Северна Африка, които спирали в Малта по пътя им към пристанищата на северното или източното Средиземноморие, наистина е имало смисъл да се правят закрити балкони.

Валета-Малта4-min

Укрепеният град е разположен на полуостров, заобиколен от вода от три страни. Пристанищата на Валета Grand Harbour и Marsamxett Harbour, напомнят какъв важен град е бил за морската търговия в Средиземноморието през 16 и 17-ти век. Добре запазените, ценни сгради от това време също така показват, че Малта е бил много богат град, а повечето от къщите, които днес все още се обитават са били построени по времето на Хоспиталиерите (Малтийският орден) от 16-ти век. Благодарение на миниатюрния си размер Валета се простира само на 1,3 кв. км.- човек може да се шляе из улиците без страх, че ще се загуби. От четвъртата страна се намират старите градски стени, които са останки от времената на Рицарите на Йерусалим, които са построили града през 16-ти век.

Валета-Малта5-min

Това бил първият планиран град в Европа – вместо тесни криволичещи улици, като тези в средновековните градове във Франция или Италия (или дори другите градове в Малта), Валета е разчертана като мрежа, с дълги прави улици. Тъй като се намира на хълм разходката изисква малко повече усилие всеки път, когато се изкачвате от морето.

Валета-Малта7-min

За да ви покажа колко малка е Валета: прекосяването от юг към север не отнема много – цялата дължина на улица Република е само 1 км. Ширината на полуострова, върху който се намира Валета е дори по-малко, само 600 метра. Може да се задъхате и разпухтите, докато изкачвате стръмните хълмове и стълбища, но когато се обърнете назад и погледнете към простора на изумрудено синьото Средиземно море, разбирате, че всичко това си е струвало.

Валета-Малта8-min

Оцветените в охра къщи типични за Малта и Гозо са преобладаващи и тук също, и изглеждат особено красиви точно преди залез. Окъпани в топлата светлина на залязващото слънце сградите изглеждат почти златни, това е идеалното време от деня да се отправите към градините Барака (Upper Barakka Gardens) и да се наслаждавате на гледките с чаша кафе (има малко кафене в градините).

Валета-Малта9-min

Отсреща на залива можете да видите трите града – Сенглеа (Senglea), Коспикуа (Cospicua) и Виториоза (Vittoriosa) – и части от яхтеното пристанище. Докато се спускате надолу по улица Търговска (Merchant Street) или улица Република (Republic Street), ще минете покрай Kатедралата на Свети Йоан Кръстител, която лесно може да решите да пропуснете, заради невпечатляващата фасада.

Валета-Малта-10-min

Но след като пристъпите вътре ще ахнете тъй като вътрешността е много по-изящна отколкото дава вид външността. Катедралата е построена през 16-ти век и вътре има 2 големи стенописа от Караваджо, единияt от тях e най-големият, който въобще е рисувал. Не само неговият, но всички стенописи в катедралата са зашеметяващи, а подовете са покрити с мраморните надгробни камъни на рицарите. Катедралата е отворена през седмицата от 9.30 до 16.30 и от 9.30 до 12.30 в събота. Вътре трябва да сте с покрити рамена и колена и да не носите високи токове, тъй като те могат да наранят мраморните подове.

Караваджо-Малта-min Караваджо-Малта1-min

Друго интересно архитектурно бижу е църквата Свети Павел, която е също толкова изящна и има прекрасен купол. Дворецът на Великия Магистър (The Grand Master’s Palace), където се помещава Парламентът на Малта, също така е архитектурен шедьовър, покрит с мрамор, позлата и гербове.

Малта-Дворец-min

Има няколко музея във Валета – като Националният музей на изкуствата или Националният археологически музей, но бих ви препоръчала просто да се разхождате по улиците, да пиете кафе в някое от многобройните кафенета, които имат маси навън. Кафене Кордина (Caffé Cordina) е може би най-известното, и ако решите да седнете тук непременно погледнете и вътре, за да видите интересния интериор от преди почти 200 години. Аз обичах да разглеждам града докато си правех сутрешния джогинг, когато повечето от Валета е все още заспала, и се наслаждавах на бриза от морето преди слънцето да стане нетърпимо горещо 2 часа по-късно. А докато тичах покрай стените на града винаги се спусках и долу до водата за да се насладя на мириса й и на невероятния син цвят.

Malta-sea-min

Къде да хапнем във Валета

The Grassy Hopper – е малка дупка в стената, точно до Двореца на Великия Магистър, но независимо, че мястото е малко то е изцяло веганско и е първото, в което намерих наистина здравословна храна.

Основните ястия се състоят предимно от вегански бургери, но има също и салати и други безмесни ястия.

Адрес: #123 Old Theatre Street;

Caffé Cordina – вече споменатото кафе Кордина има голямо външно пространство, което е идеално за наблюдаване на пешеходците, а вътре има помпозен дизайн. Кафето е открито през 1837 година. Тук може да пробвате богат избор от вкусни малтийски пасти, както и традиционните малтийски ястия – пълнени равиоли или заек.

Адрес: 244 Republic St.

Cafe Jubilee – без съмнение най-очарователното кафене, на което попаднах в Малта, декорирано е със старовремски картини и сувенири и те кара да се чувстваш все едно си се пренесъл назад във времето. Тук се предлагат обилни закуски и обеди, както и най-добрите пасти в Малта. Тук е подходящо място за пийване и вечерта.

Адрес: Konvoj Ta’ Sta Marija

Badass Burger – ресторант за бургери може да не ви се стори особено специално, но след като погледнете менюто ще се уверите, че грешите. Всички бургери са големи, със специални топинги, а разбира се има и вегетариански бургери, както и любимата ми салата с биволска моцарела и свежо пармеджано. Но се впечатлих най-много от пая банофе (Banoffee Pie), той беше толкова вкусен, че трябваше на следващия ден да отида да пробвам млечния шейк банофе – мисля, че ако живеех в Малта щях да идвам тук всеки ден.

Адрес: Old Theatre Street

La Mère – La Mère предлага смесица от малтийска, индийска, средиземноморска и арабска кухня – и много вегетариански ястия.

Адрес: 174, Merchant Street

– 2014 г.–

Остави отговор

Вашият имейл няма да бъде публикуван