Автор: Мария Лазарова

1 април 2006 г. Потеглихме сутринта от София през Белград – Загреб – Риека и ето ни привечер в Опатия – курортно градче на брега на Адриатическо море! Не бях и чувала за него! Австро – унгарският император Франц – Йосиф I , обаче е имал вила там!

В града има много магнолиеви дървета с едри бели цветове, почти без листна маса. В ботаническата градина видях прекрасни червени камелии, дафинови дървета също. За жалост ни се случи много неприятен инцидент, който развали чудесните ни впечатления. Бяхме паркирали двата автобуса в двора на хотела. На сутринта видяхме ужасна картина – и на двата автобуса бяха счупени стъклата – на този, в който бях аз – предното, на втория автобус – задното. Никой нищо не беше нито чул, нито видял. Някои от нас предположиха, че са ни взели за сърби. Според полицията са били пияни младежи. Както и да е! Опитахме да продължим с пукнато стъкло, но както се казва – не сме познали! На границата словенците не искаха и да чуят историята ни. Трябваше да се върнем обратно и да сменим стъклото, но не в Опатия, а в Загреб. Общо взето загубихме един ден и една нощ, която прекарахме във фоайето на хотела, тъй като нямаше места.

800px-opatija.jpg

Опатия, снимка: Wikipedia

След смяната на стъклото, минахме успешно Словенската граница и потеглихме през Италия и Франция за Испания. Пътувахме един ден и една нощ без да спираме и да преминаваме през контролно – пропускателни пунктове (граница между Италия и Франция няма). Преди да влезем в Испания един полицай ни спря, качи се в автобуса, попита къде отиваме, след това махна с ръка – да продължим.

И ето ни накрая в Барселона! Първото нещо, което видяхме при влизане в града, бяха 8 извисяващи се в небесата, остри и тесни конусовидни кули. Оказа се, че това е „емблемата“ на Барселона – катедралата „Св. Семейство“ („La Sagrada Familia“) – грандиозно творение на испанския архитект АнтониГауди, която все още не е завършена.

sagrada_familia_1.jpg

La Sagrada Familia, снимка: Wikipedia

Този своеобразен архитект е проектирал и много сгради в Барселона, както и един „град“ – понастоящем известен като парка Гюел. Посетихме го. Къщи с чудновати покриви, балкони и фасади, разположени сред много зеленина – като в приказките. Идеята на Гауди да построи екологично чист град, не е била разбрана от съгражданите му. Никой не е  купил построените от него къщи и  той фалирал. Умрял на преклонна възраст като бедняк. Иначе Барселона е красив пристанищен град с много хора по улиците, особено когато има мач между „Барселона“ и „Реал“ Мадрид. Пазарите са покрити и добре подредени. Купих си ягоди (за 1 евро) – изглеждаха съблазнително – червени, големи и … ужасно безвкусни. Пренощувахме в един чудесен хотел – на морския бряг в околностите на Барселона.

779px-park_gell_02.jpg

Park Guell, снимка: Bernard Gagnon, Wikipedia

Остави отговор

Вашият имейл няма да бъде публикуван