Нова Година в Кейптаун

Автор: Димитър Тодоров

Ставало е дума, че на Нова година мястото и в Южното полукълбо. По ред причини, най-вече от температурно естество. Следват моите практични съвети как да прекарате 72 новогодишни часа в туристическата икона Кейптаун.

Самата Новата година посрещате в място по свой избор. В Кейптаун кацате на 1 януари по пладне и на летището си наемате голфче, южноафриканско производство, за по-лесно придвижване. Придвижвате се до града и си оставяте раничките в избрана по интернет квартира в квартал Грийнпойнт – хем да е удобно близко до навсякъде, хем да е с няколко преки по-далеч от най-шумните улици и заведения. Внимание! Ако хазяйката ви се случи австрийка и ви усети, че поназнайвате немски, няма да проговори повече на английски с вас. Продължавате към плажа, но не покрай брега, а през центъра на града нагоре по ул. Клуф (дере, афр.). Спирате за по пица или по хамбургер в модната пицария-хамбургерджийница Да Винчи’с. За по авантюристично настроените препоръчвам версията на пица със сусамено пиле по тайландски.

capetown20090001.jpg

capetown20090012.jpg

Прехвърляте седловината между Масовидната планина и Лъвската глава и слизате към плаж номер 1 на провинцитя – Кампс бей. Радвате се, ако имате късмет да паркирате на по-близко от 2 километра от пясъка. Задръстването от бибипкащи маршрутки напомня междуградска автогара. Нигерийска! Имате предвид датата – 1 януари. Денят, когато по стародавна традиция от епохата на апартейда (разделение, афр.) плажовете са отворени изключително за чернокожи и цветнокожи. Подозирате, че всички останали гости на града са надлежно предупредени по хотелите си, но вие именно за това рядко преживяване сте дошли. Ако кожата ви е бяла, имате голям шанс да ви възприемат за божества, защото сте единствените.

capetown20090030.jpg

Но ако тривиалният случай изобщо да не ви обърнат внимание ви разочарова, се потапяте в Атлантическия океан. Толкова е прохладен, че ще ви прочисти от всякакви мрачни мисли. Също и от ведри такива. Вечерта прекарвате в завдение/я по избор на Уотърфронт (пристанище, англ.) или Грийнпойнт.

Остави отговор

Вашият имейл няма да бъде публикуван