Туризъм по пътя за морето – Траянови врата, Кабиле, Маркели

Автор Юли Пишев

Има толкова места, които подминаваме (говоря като Софиянец), когато бързаме да си починем, че си струва да спомена поне четири, които можете да обиколите с минимално усилие. Може и да им посветите отдeлни посещения, разбира се.

Траянови Врата

Всички сигурно са минавали по магистрала “Тракия” през тунела “Траянови врата”. Много пъти съм се чудел къде е вратата и съм се оглеждал безуспешно. Тя е съвсем близо северно от пътя. Ако идвате от София, тръгнете по отбивката за Костенец. След няколкостотин метра ще видите разрушено ханче вляво от пътя. Хванете и тази отбивка. Карате няколко километра по чудесен асфалтов път и излизате на върха на хълма северно от магистралата. От него има три пътя. На стотина метра по средния, ще стигнете останки от римски гарнизон. Мисля че е известен като Маркова Механа От хълма ще го видите, ако няма много растителност. Колкото до крепостта, цитирам:

“Построена е от римския император Траян във II век като символична граница между провинциите Тракия и Македония. Българите ремонтират и използват тази крепост. Те я наричат Щипон. През 986 година цар Самуил нанася тежко поражение на Василий ІІ в околностите на крепостта.”

Всъщност в района има повече останки и може да ги обиколите ако разполагате с време.

Откъм Пловдив Траянови врата може би е достъпна и по отклонението непосредствено преди тунела. Доскоро беше затворено с мантинела.

Стара Загора

Градът и без това е красив. Римския форум и другите масивни останки са си направо в центъра до съдебната палата.

По трудно е да откриете неолитните жилища. На влизане откъм София, ще видите табелата. Тя няма да ви отведе далеч. Питайте за болницата. МБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович. Адресът е бул. „Столетов“ No. 0. Работното време е нормално 09-17.00, без неделя и понеделник.

Кабиле

Когато вече почти помирисвате морето, добре е да потърпите, за да посетите един действащ археологически музей на открито. Може на “петолъчката” да тръгнете по пътя за Ямбол и преди града да търсите отклонението за село Кабиле, може и направо през отклонението за Желю Войвода. Пак е най-добре да цитирам:

“Град Кабиле е възникнал към края на ІІ хил.пр.Хр. около голям култов център на възвишението „Зайчи връх“ край завоя на р.Тонзос (дн. Тунджа).

В античната епоха е важен икономически, религиозен и културен център в Югоизточна Тракия и Долна Тунджа.”

Ако обичате добре организираните мероприятия, не е лошо да се обадите предварително в музея в Ямбол, за да видите дали е отворено. И да не го направите, не е страшно. Повечето време се правят разкопки, а и охраната проявява разбиране към вашето неведение.

Чудесно е, че огромната площ на резервата е заградена и се пази. Останките са обозначени. Има и сграда с музей.
Маркели

Ако включите и тази крепост в маршрута си, може и да не стигнете до морето. Все пак последователността не е задължителна. Но не я пропускайте! Сигурно си заслужава, щом и президентът ходи там.

Маркели пази подстъпите от юг към Върбишкия и Ришкия проходи, водещи към Плиска. Описана е в учебниците по история със сражението през 792г. Хан Кардам нанася едно от онези поражения на византийците, когато императорът се спасява с позорно бягство. Известна е и с внушителния си землен вал.

Маркели

Маркели

Останките са сериозни, но отново е добре да знаете как да ги търсите. В противен случай лесно може да се изгубите в житата. Откъм София, гледайте на юг, преди да стигнете Карнобат. Ще видите ж.п. линията, която идва малки косо към пътя. На върха на хълма на 1-2 км има метална покривна конструкция. Това е.

Маркели

Маркели

Може би вече има и табела, но иначе посоката е: за Крумово градище по асфалт, на върха на хълма към поделението, оттам вече се вижда.

Получи се суховато, но дано поне е добър пътеводител. Успех.