Братислава

Автор: Мирра Шамшини

За Братислава пътувах със SkyEurope. Малко бях притеснена, защото това бяха едни от първите полети от България, билетът ми бе купен в чужбина…олеле какви само перипетии имах с него!!! Бяха объркали името ми… да, наистина то е доста заплетено и дори тук не минава случай без подобно произшествие, но този път беше кошмарно, защото ми се наложи да се обаждам поне 5 пъти в call center-а на компанията докато го изпишат без грешка.

В Братислава изкарах прекрасно и започна да ми липсва още в момента, когато се качих в самолета!!! Наистина повечето сгради са от социалистическо време, не само в предградията, но и в самия център и София по мое мнение я превъзхожда в много неща, но отидете ли в Стария град ще се озовете на изключително романтично място. Пред Михаиловата порта(не зная как точно трябва да звучи на български – „Michael`s gate“, съжалявам за интерпретациите си) се намира странен мост с монах с книга в ръка от едната страна и ангел с меч от другата, под който не тече река и е обграден със сгради от всички страни. Преминавайки ще се озовете на място с тесни старинни улички и върволица от ресторанти и клубове.

Въпреки, че можете да разгледате забележителностите на Братислава за един ден съм сигурна, че ще сте изпълнени с невероятно настроение и задоволство! Посетих замъка, за който разбрах, че е реставриран преди няколко години, намиращ се на хълм и откъдето можете да видите целия град – сякаш е в дланта ви. За нещастие беше затворено през уикенда, а намерението ми да се върна в началото на седмицата се осуети от студеното време, беше почти невъзможно да се стои навън, камо ли да се разхождаш!

В самия стар град има части от старинни зидове и кули. Също така много ми харесаха няколко забавни статуи. Две от тях се намират до клуб „Папараци” и представляват фотографи, дебнещи ви зад ъгъла. Любими ми станаха Ирландския клуб и El Diablo, където звучи приятна музика, има хубава храна и страхотна атмосфера. Хехехе, в „El Diablo” се забавлявах изключително с интериора на заведението, смях се от сърце на едни знаци окачени там. Единият изобразяваше човек на колене и бутилка пред лицето му, а надписът отдолу гласеше – „Drunken people crossing“. Другият беше на обесен човек и прекатурен стол до него с надпис – „No hanging around“. Наистина виждам подобно нещо за първи път! Circus barok  пък е клуб, намиращ се върху лодка, и пиейки си биричката или каквото предпочитате, може да се насладите на лебеди, които странно, но никак не се притесняваха от хорското присъствие. Единственото странно за мен нещо беше, че в кафенетата е забранено пушенето, но в ресторантите не. Нямам идея на какво се дължи.

Цените в Братислава са доста по-ниски от тези в други европейски страни. Можете да използвате евро навсякъде, но аз лично ви съветвам да си обмените парите. Направи ми впечатление, че ако курсът на кроната спрямо еврото е 36 за 1 евро, то пазарувайки, могат да ви го хванат и по 40 крони. Иначе кафето е 1 евро, бирата също, можете да хапнете прилично от 5-10 евро. Най-евтиният хотел е 15 евро на вечер, но другото което ме изуми, е че при цена от 40 евро, можете да попаднете в стая без баня!

Словаците са невероятно мили хора, спокойни и едва ли ще имате каквито и да било проблеми с тях, аз поне нямах. Знаете ли английски език, ще се оправите навсякъде, защото почти всичко го говорят. За нещастие, както времето беше прекрасно около 6-8 градуса, така изведнъж застудя и температурите паднаха до -20, Дунава замръзна за часове – аз също опитвайки да се разходя! Следващият път със сигурност ще отида през лятото!!!

1f3ere2

7a2dre2

77adre2

94f9re2

546c

597b

2980re2

7480re2

ba2e

bc4a

bratislava2

d24e

fb7e

Остави отговор

Вашият имейл няма да бъде публикуван