Най-подходящите сувенири, които да си вземете от 13 държави от света

Като туристи винаги искаме да си вземем някакъв сувенир от пътуването, който да ни напомня за изживените приятни моменти. Но понякога попадаме в клопката на туристическите капанчета, където се продават евтини (и не толкова) безлични джунджурии.

За да не ви се налага да вземете айфелова куличка ключодържател от магазина на летището, ето списъка ни от някои от автентичните сувенири, които бихте могли да купите, от няколко популярни туристически дестинации.

Аржентина: Кожени стокиmens-leather-gloves-1194450_640

Аржентина е известна с кожените си продукти, така че това е идеалното място да си купите чифт хубави кожени ръкавици, кожени обувки или кожен портфейл. Почти навсякъде има магазинчета, които предлагат качествени кожени стоки.

Белгия: Дантела

512px-Lace_Its_Origin_and_History_Real_Duchesse Снимка: Samuel L. Goldenberg, Уикипедия, Дантела от 1904 г.

В Белгия се намират някои от най-добрите студия в света за изработване на ръчно плетена дантела.

Градовете Брюксел и Брюж са центрове на тази индустрия.

Китай: Порцеланов чайник

tea-set-1302432_640

Всичко свързано с чая би било подходящо да се вземе като сувенир от Китай. Един ръчно изрисуван порцеланов чайник или чаши за чай биха били добър избор, но може и да си вземете метална кутийка с истински китайски чай.

Франция: Сладки „Макарон“

macarons-458858_640

Въпреки че не е много траен, френските сладки „Макарон“ е един чудесен сувенир, който може да си донесете от Франция. Има хиляди места, от които можете да си купите тези сладки, но може би най-добрите се продават в Pierre Hermé.

Германия: Бирена халба

beer-mug-177912_640

Това е често срещан избор на сувенир от Германия, особено по време на фестивали като Октоберфест. Има множество магазинчета, откъдето може да си купите автентична, ръчно-изработена, халба.

Гърция: Зехтин

olive-oil-968657_640

Гърция е един от най-големите производители на качествен зехтин в света, и зехтинът присъства в почти всички гръцки рецепти за ястия. Едно от най-добрите места, откъдето да се снабдите с истински зехтин е  регионът около град Крица (Kritsa) на остров Крит.

Алтернатива на зехтина като сувенир може да е сапун или козметика, направени със зехтин.

Унгария: Червен пипер

chili-991262_640

Червеният пипер е идеалният подарък, който да си вземете от Унгария, защото е евтин, има го навсякъде и е лек. Според мнозина унгарският червен пипер е уникален, в сравнение с всички други по света.

Удобно място, откъдето да си купите червен пипер са Централните Хали на Будапеща (на унг. Nagycsarnok), където също така се провеждат множество културни събития.

Ирландия: Уиски

bushmills

Снимка: Bushmills Distillery

Бутилка качествено уиски е класически подарък от Ирландия. Този сувенир ще ви е още по-скъп, ако си го купите директно от някоя от спиртните фабрики, например Bushmills Distillery в Северна Ирландия, където може да видите самия процес на правене на уиски.

Италия: Венецианска маска

maska

Снимка, Ca’Macana

Естествено, не говорим за евтина китайска имитация, а за маска, изработена в някои от работилниците с вековни традиции. Например,  Ca’Macana, една от най-старите работилници за маски във Венеция, където маските се изработват по същия начин, както и преди 800 г.

Мароко: Керамика

marrakech-604088_640

Ръчно-изработена, пъстроцветна, купа би бил хубав и уникален подарък, който да си донесете от Мароко. Най-добрите майстори на керамика са в градовете Сафи и Фес.

Полша: Бижута от кехлибар

amber-665469_640

Кехлибарът е типичният за Полша скъпоценен камък, и из цялата страна има стотици магазини, които продават хубави кехлибарени бижута, особено в Краков. В античността от крайбрежието на Полша е започвал т.нар. Кехлибарен път, по който ценната стока се е доставяла в Римската империя.

Смята се също, че кехлибарът носи добър късмет.

Южна Африка: Ликьор Амарула

Amarula

Амарулата е ликьор, направен от екзотичните плодове на дървото Марула (известно и като слонско дърво). Вкусът е леко карамелен. Произвежда се в промишлени количества сравнително отскоро, но вече заема второ място в света по обем на продажби в тази категория напитки, като отстъпва единствено на ирландския Бейлис.

Турция: Меден комплект за кафе

Turska_kava

Снимка: Silverije [CC BY-SA 3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons

Перфектен подарък за любители на кафето е меден комплект за приготвяне на турско кафе.

Остави отговор

Вашият имейл няма да бъде публикуван