Тоскана – една безкрайна приказка

Автор: Галя Бончева

Обичате ли приказки? Ако е така, Тоскана ще ви накара да се влюбите в нея завинаги! Винаги съм мечтала да посетя Италия и най-вече областта Тоскана… Може би защото обичам изкуството във всичките му проявления – литература, живопис, скулптура, кино, архитектура.. Може би защото съм романтик по душа, а може би защото обожавам хубавата храна, вино, кафе и сладолед… И всичко това можеш да намериш в Италия!

И когато желаеш нещо достатъчно силно със сърцето си, както е казал Паулу Коелю, рано или късно то се сбъдва.  В началото на месец май успях да изживея едни от най-хубавите мигове в живота си в Сиена, Сан Джиминяно, Лука, Пиза и разбира се, кралицата Флоренция. Стъпваш по местата на Данте и Микеланджело, Леонардо и Рафаело, Брунелески и Галилей и си мислиш, че човечеството не може да изчезне, щом е имало такива гении, които са създавали творби, носещи красота и, правещи хората по-добри. Италианците са щедри на емоции хора – усмихнати и любезни,обожаващи собствената си страна и умеещи да предадат тази любов на другите.

Странно е усещането за безвремие в тези старинни градчета, изпълнени със собствена атмосфера! Вървиш по малките тесни улички, вглеждаш се в старите, съхранени с много любов сгради, потънали в цветя, в слънцето, което грее ярко и ясното синьо небе, отразяващо се във витрините на кокетните магазинчета, предлагащи ръчно изработена керамика. Минаваш край паметника на Пучини и като че ли отнякъде долитат звуците на неговата музика, които неусетно започваш да тананикаш. Усещаш уханието на домашно приготвен хляб и спагети, вкусваш вълшебството на зехтин и моцарела, лимончело и истински италиански сладкиши  и си казваш , че това е раят…

Вижте непременно Тоскана и изживейте тази приказка и вие!

razni_148.jpg

razni_150.jpg

razni_161.jpg

razni_159.jpg

Остави отговор

Вашият имейл няма да бъде публикуван