Автор: Георги Илиев

Дания е родината на викингите, на Ханс Кристиан Андерсен и неговата Малка Русалка, на Ларс Улрих от Металика и Хелена Кристенсен, на бирите Карлсберг и Туборг, на конструкторите ЛЕГО и на замъка Кронборг, където се развива действието на Шекспировия „Хамлет“. Натоварен с тези факти и с още малко багаж, пристигам на летище Бургас, откъдето ще летя за северния датски град Аалборг.

Паркирам колата. На летището цари гълчава, предизвиквана от десанта на стотици туристи, повечето руснаци и израелци, току-що стоварени от автобуси и таксита. Някои от чужденците ги докарват българските им домакини. Следват множество прегръдки и уверения как всичко е било прекрасно и как догодина отново ще пристигнат. Повечето изглеждат искрени.

Полетът до Аалборг не е директен. Първо пристигаме в Копенхаген, откъдето ще продължим с вътрешен полет. Летището на Копенхаген е доста голямо. Трябва да се предвижим почти до другия му край, което според информационните дисплеи ще отнеме около 20 минути ходене пеша. Тази информация се обновява периодично, докато вървим. Това е доста полезно, за да те ориентира с колко време за „мотаене“ разполагаш. Самолетът, с който ще летим до Аалборг е малък, за около 50-на души, дори билетите са без места. Полетът трае около 45 минути. Както и от Бургас до Копенхаген, времето отново е перфектно и има прекрасна видимост към всичко отдолу. Прелитаме над островчета, кораби и платноходки, и неусетно (ако не броим леката турболенция, неизбежна при полет с малък самолет) стигаме до Аалборг. При приземяването пилотът е възнаграден с ръкоплясканията на всички пътници.

Летище Аалборг е третото по големина в Дания, но разбира се, е в пъти по-малко от това в Копенхаген. Сградата на летището е нова и модернистична. Построена е през 2001 година от същите архитекти, които са създали и известната сграда, „Черния диамант“,  на Датската Кралска Библиотека.

Паркингът на летището е безплатен. Само за сравнение – за 5 дни престой на летище Бургас цената е 40 лева, а в Копенхаген – в зависимост от близостта на паркинг мястото до терминала – от 100 до над 350 лева.

Излизаме от летището и се качваме на такси, което ни кара до хотела.

Аалборг е четвъртият по големина град в Дания, с население малко над 100 000 души. Градът винаги е бил важен индустриален център, а търговското му пристанище все още е главният северен транспортен център за Дания. Но в последните години градът насочва усилията си за привличане на туристи и студенти. Аалборгският университет е създаден през 1974 година и вече се е доказал като водещ в редица области, особено в математическите и компютърни дисциплини. Съвсем наскоро, през април 2011, университетът подписва спогодба за сътрудничество и с Техническия университет в София.

dsc06215.jpg

p290611_18.08.jpg

За щастие домакините ни са ни запазили хотел в самия център, в близост до повечето забележителности на града и едновременно с това – само на метри от морето и пешеходната алея покрай водата.

Хотелът е две звезди, нов и сравнително луксозен, но с невероятно малки стаи, по български стандарти. Разбираме защо хотелът се казва „Cabinn“ („Кабина“)! В стаята има легло на 2 етажа, баня-тоалетна, достойна за приказката за Седемте джуджета и тясно прозорче. По-късно установявам, че има и цели 4 телевизионни канала, всичките на датски. Цената е 66 евро за вечер (без закуска). Все пак гледката от прозореца – към водата – е красива.

Остави отговор

Вашият имейл няма да бъде публикуван