Автор Иван Иванов

След успешната автобусна екскурзия през миналата година, когато прекосихме цяла Европа до Лондон и назад, и малката екскурзия с автобус през май до Брашов и Синая – Румъния, решението ни с моята съпруга на въпроса – „Как да прекараме годишната отпуска тази година?“ – не беше никак трудно. Отново автобусна екскурзия. Въпросът беше „Този път накъде?“ Искахме да посетим Скандинавия. Впрочем нямахме особен избор, защото още след като се завърнахме от миналогодишната екскурзия, участниците в нея си пожелахме единодушно, че догодина, ако ще ходим някъде, това трябва да бъде Скандинавия. Разбира се, това си имаше своите причини.

Туристическата агенция „Бохемия“, която организира екскурзията до Лондон, си свърши перфектно своята работа и ние останахме изключително доволни както от организацията, така и от обслужването, от професионализма на екскурзоводката Незабравка, от комфортния автобус и неговите водачи и най-вече от богатството на впечатления и информация, които получавахме през цялото време на пътуването. И тази година НТС Стара Загора организира планираната екскурзия до Скандинавия чрез същата туристическа агенция, което се оказа много добър избор, защото ни обслужи същия екип, същия автобус, същите водачи и същата екскурзоводка. Почти 50 % от тазгодишните участници бяхме същите както миналата година и вече добре се познавахме. Всички бяхме от Стара Загора и с почти еднакви интереси. Това е от особено важно значение за организацията на една екскурзия и нейното успешно протичане.

И така маршрутът ни беше следния: Стара Загора – София – Прага (с междинна нощувка в Будапеща) – Берлин – Рощок – Малмьо – Грана (Швеция) – Стокхолм – Карлщад (Швеция) – Осло – Хелзингор (Дания) – Копенхаген – Хамбург – Гьотинген (Германия) – Вюрцбург – Пасау (Германия) – Грац (Австрия) – Стара Загора.

Преди да започна със същинската част искам да направя няколко пояснения, за тези, които все още не са ходили на подобни екскурзии в чужбина с автобус. Първия въпрос е: „Защо с автобус?“, а не например със собствено превозно средство или поне със самолет. Това е дискусионен въпрос и всеки ще има собствено мнение. Тук ще изложа своята гледна точка, без да ангажирам никого с нея.

Първото нещо което обаче трябва да спомена, това е че ако избирате варианта с автобус, трябва да избирате дестинация БЕЗ нощни преходи. Трябва да се пътува през светлата част на деня. Някой ще каже, че така се губи ценно време за разглеждане на истинските неща, които си заслужават. Да, но не бива да се забравя, че самото пътуване през деня също носи много информация за местата през които се пътува и човек добива много повече впечатления за страната и околната среда. Впечатления, които не могат да се получат от туристическите пътеводители. Освен това нощните пътувания са много уморителни и макар „времето за разглеждане на истинските неща“ да е повече, всъщност желанието ти за това разглеждане се убива от тежката умора от пътуването, особено в последните дни. Самолетните екскурзии са за по-далечни дестинации и обикновено са съсредоточени в по-ограничена област. При тях не може да се добие по-подробна представа за ландшафта на страната. Освен това те са по-скъпи и обикновено са свързани с по-задълбочено запознаване с обекта на екскурзията. На никого обаче не препоръчвам екскурзия със собствено превозно средство. Всеки може да си направи заключението, защо мисля така. При автобусната екскурзия, участникът няма грижа за нищо. Просто всичко е уредено, хотели, храна, туристическа информация. Остава само да се наслаждаваш на видяното. Разбира се всеки сам преценя как да организира свободното си време. Един може да иска да разглежда забележителностите, друг да предпочита шопинга, трети да посещава заведения или музеи. Но като цяло, в този вид екскурзии, богатството на впечатления са изключително големи.

След това кратко въведение нека започна със съществена част.

Ден 1

Както казах цялата група е от Стара Загора, и затова началната точка е именно от тук. Тръгваме на 22 юни 2009 в 04 часа сутринта. Чака ни дълъг път. Почти 1150 км до първото място за нощувка – Будапеща. Автобусът на Туристическа агенция „Бохемия“ ни чака пред сградата на НТС. (Всяка година Научно техническия съюз – гр. Стара Загора организира подобни екскурзии за своите членове). Към 7 часа сутринта сме в София, където ни посреща очарователната екскурзоводка Незабравка. Всички я познаваме от миналата година. Много „печена и оправна“ във всяко едно отношение. Впечатленията от миналата година ни карат да ръкопляскаме, когато разбираме, че тя отново ще ни обслужва през цялото пътуване. Още повече, че както споменах, и водачите на автобуса са същите.

През Сръбско-българската граница минаваме бързо и без проблеми. Като казвам бързо, това означава не повече от 20-30 минути. За наше малко разочарование, още от влизането в Сърбия започна да вали. Дъждът ни съпровождаше през целия ден. Това разбира се, не ни плашеше много, защото се надявахме, че това няма да продължи през цялото време. Но очакванията ни не се сбъднаха за днес. Валя през целия ден, все едно не беше първия ден на лятото, а късна есен. Въпреки всичко, пътуването е приятно и като се изключи отсечката от Калотина до Ниш, пътуваме само по магистрали. Преминаваме транзит през Белград, Нови Сад и навлизаме отново в границите на Европейския съюз през Унгаро-сръбската граница между Суботица и Сегед. И тук всичко става бързо и без проблеми. Трябва да се знае, че тези граници се преминават задължително със задгранични паспорти. Унгария също ни посреща с валежи, макар и по слаби. Пристигаме в Будапеща около 20 часа. Настаняваме се в хотел „Берлин“, на стотина метра от река Дунав, но на около 4 км от централната част на града. Настаняването отнема не повече от 10 минути. Всичко е организирано предварително и няма никакви формалности при настаняването. Всеки само получава ключовете на своята стая и с това приключва всичко. За да не се повтарям отново по-нататък, ще кажа, че навсякъде без изключение, настаняването в хотелските комплекси ставаше за броени минути, по-кратко дори от времето за разтоварването на куфарите с багаж.

Будапеща не влиза в задължителната туристическа програма. Тя се явява само като междинна спирка за нощуване. Но за сметка на това пък всеки има свободно време да прекара вечерта и нощта както пожелае.Навсякъде в Европа в хотелските комплекси се предлагат свободно карти на града и няма никакви пречки да си организираш свободен маршрут по желание. Както казах обаче, времето просто не ни позволи да се възползваме от тази предоставена ни възможност. Някои все пак рискуваха да се измокрят, но да видят нещо от вечерната Будапеща.

Ден 2 

Цялата нощ валя дъжд.Ситен есенен дъжд. Съжалявахме, че не можахме да видим поне малко от нощната Будапеща. Сутринта успяхме само да си направим снимки за спомен около хотела.

Praga-Chehski most 2

Закуска на „шведска“ маса и в 8.00 часа потегляме да първата наша цел – Прага. До там ни деляха около 6-7 часа път (550 км). Дъждът продължаваше да ни преследва почти през цялото време. Прекосяваме цяла Унгария, после цяла Словакия. Минаваме покрай столицата Братислава, после покрай гр. Бърно. Макар и дъждовно, със завист наблюдаваме добре подредените селскостопански полета с жита, царевица, цвекло, картофи и разни други селскостопански култури. Никъде не видяхме пустеещи земи.

Едва когато наближихме Прага, дъждът за наша радост спря. Настаняваме се в хотел Олимпик, почти на брега на завоя на река Вълтава, на около 3 км от центъра от града.

В 15 часа започна пешеходната туристическата обиколка из централната част на „Златна Прага“. Нели (така накратко се обръщахме към нашата екскурзоводка Незабравка) ни разказва накратко историята на града и ни запознава с неговите най-големи забележителности. Изходния пункт е така наречения „Чехски мост“. Тръгваме на юг към центъра на града.

Защо „Златна Прага?”. Това име е получило популярност, защото на много от по-старите и по-високи здания в стара Прага са поставяли на покривите малки позлатени фигурки (звезди, кръстове, сфери или пък скулптурни групи) и при слънчево време тези фигурки придават някаква приказна златна окраска на целия град. Тези фигурки могат и сега да се видят по покривите на много от по-стари къщи или колони.

Praga-Deva Maria&Jan Hus 2

Първото и може би най известно място в Прага е площада „Старое место“. Този площад се намира в самия център на Прага и тук могат да се видят няколко забележителни.

– Тинската катедрала „Дева Мария“ – построена в готически стил с две островърхи кули, превърнали се в един от символите на чешката столица. Тук е погребан един от известните астрономи на средновековието Тихо (де) Брахе, придворен астроном на крал Рудолф ІІ.

– Астрономическия часовник. Това е голямата атракция, която многолюдното множество от туристи наблюдава всеки кръгъл час. Часовникът е построен още през 16 век и досега многократно е усъвършенстван. И до днес работи безотказно и точно. Циферблатът е много особен и показва не само часа, но и фазите на луната, положението на слънцето и някои от по-големите планети върху небесната сфера. В случая интересното обаче е, че в точния час от две странични прозорчета започват да „дефилират“ дванадесетте апостоли под звуците на мелодичен камбанен звън.

Самият часовник външно е оформен с множество скулптурни групи с библейски характер. Пресъздадени са трите най-големите смъртни гряха на човека: надменност, алчност, сладострастие. Четвърта скулптура изобразява смъртта.

Ако тръгнете по улицата на югоизток от Старое место, покрай многобройните магазинчета за прочутия чешки (Бохемски) кристал, ще излезете на прочутия Вацлавски площад.

Тук бе осъществена „нежната революция“ при падането на комунистическия режим. В дъното на огромния площад, който сега е търговския център на Прага се намира монументалния паметник на Свети Вацлав и Националния музей на Чехия.

Ако обаче тръгнете от Старое место на запад, ще излезете на второто забележително място в Прага – пешеходния Карловски мост със своите многобройни скулптурни групи и двете кули на двата бряга на Вълтава. Мостът носи името на крал Карлос ІV. На десния бряг на реката до самата кула е разположена и статуята на Карлос ІV. Минавайки през моста можете да си направите снимки с отделните статуи. Много фрагменти от статуите са позлатени в духа на „Златна Прага“.

Прага, Лявата кула на Карловия мост

Прага, Лявата кула на Карловия мост

На левия бряг на Вълтава се намира големия хълм Hradshin с крепост и площад, наречен Храдчански площад (Hrad?anské nám?stí) или Пражки град. Това е стара крепост, където се е намирал Кралския дворец и главната готическа катедрала на Прага „Свети Вита“ и е следващото забележително място, което заслужава да се види. Сега в крепостта се намира седалището на чешкия президент.

В крепостта се влиза през така наречената Врата на Гигантите. Пред нея се намира голям площад, където всеки ден по обяд се извършва церемонията по смяна на караула. Можете да се снимате с часовите пред вратата или да се наслаждавате на откритата панорама на града, който се разстила пред очите като на длан.

Можете да влезете във вътрешния двор, където се намира катедралата „Свети Вита“.

Интериорът на катедралата е изключително красив, но трябва да подберете времето, когато е отворена за да се насладите на тези красоти. Пред катедралата е скулптурната фигура на Свети Георги и змеят.

Прага, панорама

Прага, панорама

На излизане от крепостта се открива отново красива панорама на цяла Прага. В далечината се вижда новата Телевизионна кула висока 216 м, където който желае може да се качи на панорамната площадка с ускорен асансьор и да разгледа отвисоко града.

В Прага има много интересни архитектурни обекти, и стари и нови. Един такъв обект е „Танцуващата къща“, която се намира на десния бряг на Вълтава по улицата на юг от Националния театър. Самия театър също има забележителна архитектурна стойност.

За краткото време което имахме успяхме да се запознаем с най-важните туристически обекти на Прага. За тези които обичат музеите, тук има много музеи. За тези които търсят сувенири, ще спомена, че от Прага можете да си купите истински Бохемски кристал. Тук просто ще ви се завърти свят от огромния избор който се предлага. Интересното е че много от продавачите са български граждани, дошли тук след 1990 година да си търсят място под слънцето. Когато пазарувате, влезте в магазина и поздравете на български. Шансът да попаднете на българи е много голям. Ако не улучите продължете на немски или английски. Избягвайте руския. Чехите не обичат този език, защото го свързват с най-мрачните страници на своята история, особено след събитията от 1968 година.

Прага, Националният театър

Прага, Националният театър

 

Praga-Tancuvashtata kyshta

Praga-Sveti Georgi i Zmeja

Прага, Катедралата Свети Вита

Прага, Катедралата Свети Вита

Прага, Катедралата Св. Вита

Прага, Катедралата Св. Вита

Толкова за сега. Довиждане Прага! Ще се върнем пак!

–––––––––––

(бел.ред.: Този и други пътеписи и статии може да прочете в личния блог на автора – pitagorid.blog.bg )


 

Вижте още:

Най-добрите хотели в Прага

Остави отговор

Вашият имейл няма да бъде публикуван