Австралия: никога назад

Така може да се разтълкува гербът на тази изключително атрактивна страна, на който гордо стоят кенгуру и ему – и двете не умеят да вървят назад. Неумението да отстъпват е главната черта и в характера на австралийците.

Австралия, израснала от каторга за престъпници, днес е една от най-цивилизованите страни и впечатляваща туристическа дестинация. Предлагаме ви поглед към най-интригуващите неща в Австралия – нещо като пъзел от многото емблеми, които разкриват този очарователен свят.

Australian_Coat_of_Arms

Такова животно няма

Тази прочута фраза важи на сто процента за Австралия. По тези земи съществуват изключително интересни уникални видове: кенгуру, коала, захарна торбеста летяща катерица, торбест вълк, молох, пъстри папагали (които са навсякъде), пингвини и единственият вид соленоводен крокодил, който достига над 8 метра и се храни дори с кенгура и акули…

koala-baby

Австралия е родина и на яйценосните бозайници ехидна и птицечовка. Интересното е, че повече от сто години европейците отказвали да признаят птицечовката за реално същество, тъй като всеки опит за закарване на живи представители от този животински вид до Европа завършвал неуспешно – посрещали ги със съмнението, че това е кожа, съшита от кожите на няколко различни животни.

Водата създава, водата руши

Така е в Австралия – заобиколената от водна преграда земя, от която 70% е негодна за живеене. Водата и вятърът са създали уникален скален природен феномен на югозападното крайбрежие на щата Виктория – наричат го „Дванайсетте апостоли“, но всъщност вече са останали само 8, защото варовиковите скали продължават да са в ролята на мека глина в ръцете на скулпторите – водата и вятъра.

12-apostles-australia-min

Но водата има и само своя територия – Големият бариерен риф по североизточното крайбрежие. Това е нещо като воден свят от фантазиите, където кораловите рифове оживяват с невероятните си създания и карат дъха ти да спре.

Природата е „заразна“

В най-хубавия смисъл на думата, както се казва. Нейната красота и необузданост сякаш се пренасят и в архитектурата на Австралия: например най-големият австралийски мегаполис Сидни е застроен с невероятни небостъргачи, но има особен чар със зеленината и разнообразието си.

Пък и заговорете австралиец и той ще ви обясни, че всичко е различно: например, че всъщност кулата в центъра на града е най-високата в света, а ако му опонирате, със сигурност ще отговори, че все пак е „най“, защото гледката от нея е по-добра. Което не е далеч от истината: прекрасни жълти плажове, буйна зеленина, великолепната сграда на операта и прочутият мост Харбър бридж, който се е протегнал на повече от километър над залива.


Вижте още:

Остави отговор

Вашият имейл няма да бъде публикуван