Трите свещени планини

Автор: Наталия Бояджиева

На китайски Сан Шиан Шан. Така се нарича историческият комплекс – възстановка на прочути архитектурни стилове от древността. Построен е на брега на Жълто море в Пънлай. От една година е отворен за посещения – един истински център на китайската култура през вековете.

Според историческата легенда в Източнокитайско море има три планини – Пънлай, Фанчжан и Инчжоу. В тях живеят безсмъртните. Всичките им дворци, павилиони и пагоди са направени от злато и сребро. Само там расте вълшебната панацея, която дарява хората с безсмъртие.

Музейният комплекс представя трите легендарни планини, а  също и сбъдва мечтата за безсмъртие… В него са разположени дворецът Санхе, островът на безсмъртните Пънлай, храмът Хечи, пагодите Шенцзин и Инчжоу с двора към нея, Музеят на древните скъпоценности, Музеят на историята и културата на Пънлай, храмът на нефритения Буда, дворецът Ван Фанху и Големият театър на миража.

dsc00354.jpg

Основните сгради са високи, видът им е внушителен и уникален. Сред тях са засадени характерни планински дървета, поставени са камъни и скали с особена форма, а помежду им тече бистра вода. Оформлението на градините е по фън шуй (вятър и вода) – задължително се съчетават дървета, камъни и вода (впрочем и новото строителство в града следва тази традиция). Така според китайците се постига величие и изящност в живописната хармония между човека и природата. На снимките езерата са замръзнали и покрити със сняг, а през лятото по тях плуват лебеди…

dsc00312.jpg

Студен януарски следобед. Ние – трима българи – сме единствените посетители и с нас е единствената екскурзоводка с английски. След налучкването – руснаци – американци, думата България извиква широка усмивка на лицето й – знае, разбира се, приятелска страна. Докато притичваме от една пагода до друга ( да се стоплим, а и бързаме да не изтървем добрата за снимки светлина), си говорим с момичето и за други неща. Завършила е колеж в същата провинция – Шандунг. Как се кандидатства в техните университети – през юни е общодържавният приемен изпит. Предното лято на него са се явили 10,2 милиона души – младежи и възрастни, което е с 400 хиляди души по-малко от 2008.. Университетите в страната са близо 2 000, от които 1220 са редовни, а останалите са за възрастни. Висшистите са сравнително малко и работа за тях има, макар и не винаги по специалността.

dsc00403.jpg

Девойката любезно пита дали сме яли – чи фан ла ма? Не се учудвайте – възпитаният китаец винаги ще ви попита това – то е нещо като поздрав. Отговорете и на свой ред попитайте същото.

Момичето се интересува дали ще остана за дълго в Пънлай. Защото – казва то – аз мисля, че е много хубаво да се живее в Китай. Небето тук е толкова синьо…

Усмихвам се – става ми мило – за всеки човек небето над родината му е най-синьо..

Остави отговор

Вашият имейл няма да бъде публикуван