Цари Мали град – една легенда оживява

Автор: В.Вели

Здравейте, приятели!

Както и да го гледаме, месец октомври си е първият месец от есента и съответно времето е доста променливо и непредсказуемо. Затова всеки един слънчев и топъл ден може да се окаже последният такъв за годината. Точно заради това, реших да се възползвам от хубавото време на 11.10 и отдалата ми се възможност да посетя с. Белчин, община Самоков…

Само по себе си, селото не е известно с нищо друго освен минералните си води – най-обикновено замиращо и оредяващо откъм население българско село. На хълма, непосредствено до селото, от векове е скрита антична история, която за масовата аудитория видя бял свят през Юли месец тази година. Става въпрос за хълма Св. Спас и реставрираната римска крепост Цари Мали град. За тази крепост аз бях чул за първи път миналата година при посещението ми на Историческия музей в гр. Самоков, но тогава метеорологичните условия не позволяваха посещението и. Затова пък след това се поразрових в Интернет и разбрах, че там текат активно археологически изследвания и реставрационно строителство, и, че откриването на обекта ще се състои това лято. Тъй като с. Белчин е на около 65 км. от вкъщи, първоначалния замисъл беше за екскурзия без преспиване, но случайно набарах ваучер за един хотел в Самоков от онези в сайтове за намаления и така екскурзията стана с преспиване в Самоков. Обекта си има работно време, с което трябва да се съобразява човек, както и едно въжено влакче (фуникуляр), което също си има там разни интервали за почивка, профилактика и т.н. За актуалните часове може да проверите на официалния уебсайт на Цари Мали град, както и за подробна информация за мястото. Затова към 12 часа тръгнах към с. Белчин, хем и да понапече малко слънцето.

Най-удачния път до селото е през Бистрица и Железница. Пътя е повече от добър и приятен за шофиране – завои, планина, спускане, изкачване, равно поле…Общо взето по малко от всичко без магистрала за тези 65 км. След около час се стига в селото, където имаше инвазия от туристически автобуси.

dsc00002.jpg

Туристите бяха основно деца от началното училище (а може и по-малки) и в допълнение трудноподвижни възрастни хора с бастуни, на които им ставаше лошо от возенето с фуникуляр и въобще мисля, че това не е туристическа дестинация за тази част от населението (визирам възрастните). Други хора на моята възраст не видях.

Комплексът Цари Мали град включва няколко обекта – средновековната църква „Света Петка“, етнографския комплекс в село Белчин и 300 метра по-нагоре късно-античната крепост Цари Мали Град. Намира се на едно вълшебно място, което съчетава природа, древна история, красиви гледки. В допълнение има и Атракционен парк за децата и място за пикници за възрастните. Като цяло аз останаха много доволен от това как е направен целия комплекс и реставрацията му с малки изключения. Добивам по-ясна представа какво точно е имало там, отколкото например Царевец, където само камъни и треволяци има, като до всеки камък е сложена една рисунка с това, което е било някога. Останалото е за фантазията ти. С една дума съм „За!“ реставрирането на крепостите. Цената за вход от 4 лв ми се струва повече от добра, като се има предвид, че  включва посещението на крепостта и експозициите, които са изложени в отделните части, ползването на влакчето в двете посоки, посещение на етнографският музей в селото и ползването на атракционите и местата за пикник. Звучи страхотно нали? И това, както казах, за 4 лв. на човек. Аз реших да ползвам влакчето при качване, а на слизане да вървя по една от екопътеките.

dsc00004.jpg

Самото влакче… и аз не знам какво точно е. На сайта говорят за „панорамно влакче“, което аз си представях наистина като влакче, нещо от сорта на тези дето има в Южния парк например. На място, „панорамното влакче“ става „релсово съоръжение – фуникуляр“, което за мен си е чист асансьор, защото фуникуляра изобщо не изглежда така. За справка, пътеписа ми от Будапеща или Google. Както и да е, качват по 8 човека и се движи 3 минути в посока. Затова и малко се наложи да почакам.

dsc00006.jpg

dsc00009.jpg

Горе ви посреща табела с подробно описание къде, какво и как, която за съжаление не можах да срещна повече, разхождайки се из крепостта. Може и да е мой пропуск, но силно ми липсваше това да се ориентирам къде съм и в коя посока да хвана.

dsc00014.jpg

Но не мога да отрека, че вътре е направено добре и ми допада.

dsc00018.jpg

dsc00021.jpg

dsc00024.jpg

В църквата „Възнесение Христово“ има карта на пренасянето на мощите на Св. Иван Рилски и на границите на Самоковската Епархия.

Остави отговор

Вашият имейл няма да бъде публикуван