5 малко познати места около Пампорово, които задължително трябва да посетите

Пампорово е един от най-посещаваните български зимни планински курорти, но през летния сезон курортът също предлага изключително добри условия за запалените планинари.

Ще ви запознаем с едни от по-малко известните забележителности, които може да посетите следващия път, когато се отправите натам.

1. Орфееви скали

orfeevi-skali

Орфеевите скали са едно от любимите места на местните. Скалите се намират на около 10 минути пеша от кула Снежанка и са леснодостъпни, както през лятото, така и през зимата. За съжаление пътеката до тях не е добре означена, но трудно може да се загубите. Просто трябва да се качите до кулата и да питате някой от служителите там. Дори от панорамната площадка на кулата много добре се вижда пътеката за Орфееви скали.

Самите скали не са нищо особено, но гледката, която се разкрива, когато се качите на върха е зашеметяваща. Освен прекрасните извивки на Родопа планина в краката ви се озовават Смолянските езера. Прекрасната гледка, която се разкрива от Орфеевите скали, според легендата, е вдъхновила самия Орфей и това било едно от любимите му места. Той сядал на скалите и свирел на своята арфа приказните си мелодии, които стигали чак до Бяло море.

2. Екопътека Невястата и въженият тролей

ekopateka1

Екопътеката е една от най-късите и лесни, които може да срещнете въобще. Тя се намира на основния път Пампорово – Смолян, като в нейното начало има паркинг, където може да оставите колата си и да поемете по нея. Самата пътека е с дължина по-малко от километър, като основната й част е полегата. За търсещите по-силни емоции има няколко разклонения на пътеката, които са с по-труден маршрут, но отново кратки. Според рекламните материали, а и според нас, екопътеката се изминава за не повече от 10 минути в посока, а ако сме по-любопитни и искаме да се качим на върха ще ни отнеме двойно повече време. Красотата на гледките, които се разкриват от пътеката не са за сметка на нейната леснота. Отново ще станете свидетели на прекрасните меандри, които върховете на планината образуват. Необятността на горите и величествеността на върховете на Родопите ще ви оставят без дъх.

В края на екопътеката има беседка, а малко след нея е най-голямата атракция – въжен тролей, по който може да се спуснете срещу само 5 лв. на човек. Предупреждаваме ви, че тролеят работи само през летните месеци. Определено готино преживяване, което си струва да изпитате.

Успяхме ли вече да ви запалим за идеята да посетите това красиво кътче на България?

Естествена отправна точка за всички тези места е самият курорт Пампорово, където местата за настаняване са много и за всеки вкус. Добър избор може да е Хотел Екстрийм, www.hotel-extreme.bg.

Следват още три много интересни обекти.

3. Екопътека “Каньон на водопадите”

ekopateka

Продължаваме на вълна екопътеки. Каньона на водопадите е определено любимото ни място сред споменатите. Самата пътека е доста по-дълга от Невястата и определено трябва да й отделите поне половин ден, за да може да стигнете до самия й край. Името й подсказва и на какво ще се любувате по цялото й протежение. Краткият вариант на екопътеката, който е направен изключително удобно за посещение от туристи обхваща маршрут от около 3 км в посока, за преминаването на който трябва да си отделите поне 2 часа на отиване и час и половина на връщане. Естествено в това време сме включили и задължителните снимки на водопадите, а защо не и едно душче под ледените води на някой от водопадите 🙂

По протежението на екопътеката ще видите над 8 големи и още десетина малки водопадчета, които пленяват всеки със своята красота. Екопътеката е много популярен район за местните фотографи, като особено есенните снимки на водопадите са печелили не една международна награда за фотография!

Отделете внимание на факта, че екопътеката и нейният район се водят за един от най-мечкарските такива в Родопите. Препоръчваме ви да посещавате пътеката през лятото, когато тя е пълна с туристи или местни смолянчани, за да избегнете опастността.

Каньона на водопадите се намира в края на гр. Смолян, по посока на село Мугла. Има малък паркинг, на който може да оставите колата си и да поемете към пътеката. По пътя ще минете през новият специално построен туристически център, в който обикновено има изложби на красиви фотографии от Родопите.

4. Базиликата край село Гела

bazilika-selo-gela

След природните забележителности, които описахме идва време и на една археологическа такава. Базиликата край село Гела е една от новоизлюпените забележителности в региона. Самата тя е проучвана преди много време, но реставрацията и експозицията и станаха възможни едва след 2007 година по съвместен европроект между България и Гърция. В момента самата базилика е прекрасно възстановена и може да впечатли всеки. Освен със своето местоположение тя е много интересна и чисто исторически. Това е най-високо разположената християнска религиозна сграда на балканите. Отидете ли там само ще се убедите, че се намира на едно прекрасно място заобиколена от гъсти иглолистни гори и красиви родопски поляни. Самата базилика не е просъществувала много като такава. Нейната основна роля е била да внедри християнската религия сред местните тракийски племена по времето на римската империя, но успеха й е недоказан и по-скоро нулев.

Базиликата може да откриете лесно като влезнете в село Гела от пътя от Широка лъка продължавате само напред, докато стигнете до един остър завои надясно. От там продължавате отново само напред, като след километър пътят става черен и е хубаво да имате висока кола или поне да внимавате. След още около километър ще се озовете на разклон с табелка пред вас. Пътят надясно е за базиликата. Само още 300 метра и сте буквално пред нея. Ако не желаете да рискувате с колата спокойно може да я паркирате някъде по пътя и да продължите пеша!

Като бонус ще ви дадем идея за още една забележителност много близко до базиликата. Това е тракийската крепост “Калето”. Тя се намира на около 1 час пеша от базиликата и е най-високо разположената и открита до момента тракийска крепост!

5. Вълчи камък

valchi-kamak

„Вълчи камък“ безспорно е най-новата дестинация в Централни Родопи. Това е една красива панорамна площадка на върха на село Гьоврен. Самата площадка и пътя към нея са изградени от местни предприемчиви жители, а до горе може да се качите само с високопроходим джип. За радост това се предлага от създателите на площадката, като цената е 60 лв. за до 6 човека. Самото изкачване е много атрактивно също както и гледките от върха. Самата площадка е малко по-висока от Орлово око, а постройката на върха и наистина ще ви разтрепери крачетата.

До началната спирка, откъдето тръгват джиповете за върха може да стигнете, като карате към пещера Дяволското гърло. По основния път, малко след отбивката от главния път за пещерата, ще видите един скован атрактивен дървен джип. По това ще се ориентирате, че това е отправната точка за приключението наречено Вълчи Камък.


Вижте още:

Най-добрите хотели в Пампорово

 

Остави отговор

Вашият имейл няма да бъде публикуван