Автор: Вяра Тодорова

Пътувайки към Швейцария, минах през една от най-малките европейски държави – Княжество Лихтенщайн и ако не сте достатъчно внимателни можете много лесно да я пропуснете.

От север на юг страната е дълга само 25 км, а от запад на изток ширината и е средно 6 км. В някои отношения грешката да бъде взета за част от Швейцария може да ви бъде простена 🙂 . Не се притеснявайте ако не сте си обменили валута за Лихтеншайн, защото валутата, която се използва там е швейцарския франк. Не е само валутата, която жителите на Лихтенщайн си поделят с Швейцария, там ще ви направи впечатление, че и двете страни използват една телефонна и пощенска система – швейцарската. И макар и толкова общи неща да имат двете държави, при по-внимателен поглед, ще се разкрие, че Лихтенщайн е доста различна от съседа си.

За разлика от повечето държави – Лихтенщайн се води като скучна страна, но пък затова е много посещавана от туристи, борещи се срещу стреса. В Лихтенщайн няма военна служба – миниатюрната му армия (80 човека) е била разформирана още през 1868г. Забележителностите не са много, това с което е известна страната е с вината си, пощенските си марки, зъбните протези (важно износно перо), както и със статута си на данъчно убежище.

Вадуц, независимо, че е столица на Лихтенщайн е малко повече от село със своето население от малко над 5000 жители.на негово място е имало блато, което е било пресушено едва през 1930 г, за да бъде построен Вадуц. Но независимо от малките си размери, града наподобява една приказка. Къщичките са изключително малки по размери, но вдъхващи голям уют,а пред всяка една има малки фигурки на различни герои от различни приказки. Целият град е потънал в зеленина, заобиколен от внушителните Алпи.

Центъра на града се образува от две улици, Stadtle и  Aulestrasse. Всички магазини и бутици са съсредоточени там. А хората се забавляват, като играят шах или дама, с фигури, почти колкото тях самите, разположени на определени за игра площадки.DSC00774-1-min

Пристигайки там, първоначлно имах планове да посетя Музея на пощенските марки -Лихтенщайн е световноизвестен с уникалните си серии от пощенски марки, един от главните му музеи е посветен на тях. Там са експонирани над 300 матрици за печатане на марки и много документи, свързани с княжеската поща, но едно по-примамливо предложение ме отклони от първоначалното ми намерение, а именно-обиколка на града с туристическо влакче. И да ви призная, изобщо не съжалявам. Шофьора на влакчето, който беше и екскурзовод, беше изключително мил и любезен. Разбирайки, че има туристи от България, той ни удиви, като ни  презентира Вадуц с беседа, предварително записана  – на български език. 🙂 Благодарение на влакчето, успйях да се доближа сравнително близо до замъка на принц Ханс – Адам II. Казвам да се доближа, защото замъка не е отворен за обществото. Точно в тези дни ни бе сполетяла лошата вест за тежкото състояние на Папа Йоан Павел II и в негова чест, знамето на Лихтенщайн, беше наполовина свалено.Лихтенщайн

Пожелавам ви да имате възможността да посетите Лихтеншайн като мой съвет е да го напарвите на 15 август, националния празник на Лихтенщайн. В този ден – 15 август, може да се наблюдава специфичната атмосфера във взаимоотношенията между народа и монарха. Тогава вратите на кралския замък във Вадуц са отворени за всички жители и гости на Лихтенщайн и княжеското семейство дава голямо градинско увеселение.

Остави отговор

Вашият имейл няма да бъде публикуван